Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pyt: Maszyna do chleba (Automatic Bread Machine) Re: Maszyna do chleba (Automatic Bread Machine)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Maszyna do chleba (Automatic Bread Machine)

« poprzedni post
From: ":::wojmat:::" <w...@g...NOSPAM.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8o5ijg$hcv$1@korweta.task.gda.pl> <39a777f7$1@news.astercity.net>
<39aa6ff0$1@news.vogel.pl> <3...@r...prv.pl>
Subject: Re: Maszyna do chleba (Automatic Bread Machine)
Date: Tue, 29 Aug 2000 12:38:08 +0200
Lines: 75
Organization: klub anonimowych pracoholików
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: do-tpnetu-pilicka.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: do-tpnetu-pilicka.com.pl
Message-ID: <39ab9207$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 29 Aug 2000 12:35:51 +0200, do-tpnetu-pilicka.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel
.pl!do-tpnetu-pilicka.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33058
Ukryj nagłówki


Gamon' <r...@r...prv.pl> w wiadomości news:39AB6831.349099A6@robal.prv.pl
napisał(a):
ZACZYN:
16 łyżek mąki razowej żytniej lub pszennej (ja robię na żytniej),
kilka łyżek wody

CIASTO:
1,20 kg mąki pszennej razowej albo 90 dag pszennej i 30 dag żytniej (ja
stosuję wariant 2), 1/2 łyżeczki soli, 2 szklanki letniej wody, zaczyn
(ok. 20 dag), olej, otręby


ZACZYN:
Wymieszać na dość rzadką papkę ok. 8 łyżek mąki i wodę. Odstawić na
kilka dni w ciepłe miejsce ( o temp. co najmniej pokojowej). Przykryć
podziurkowanym papierem i mieszać 2 razy na dobę drewnianą łyżką. Po
upływie 3-5 dni powinny pokazać się wzaczynie bąbelki powietrza, to
znak,że fermentacja się zaczęła. Może czasem zdarzyć się tak, że zamiast
bakterii fermentacyjnych wkroczą do akcji grzybki pleśniowe. Dzieje się
tak najczęściej wtedy, gdy temperatura była za niska. W tym wypadku
trzeba powtórzyć całą operację ze świeżą mąką i nie zapominać o mieszaniu.
Do wyhodowania zaczynu można na ogół używać wody wodociągowej, ale
oczywiście najlepsza jest woda studzienna. Czasem warto za pierwszym
razem postarać się o nią, odświeżanie zaczynu będzie się potem zwykle
udawać.
Tak więc, gdy pojawią się w zaczynie bąbelki, a on sam ma łagodnie
kwaśny smak, trzeba dodać jeszcze raz 8 łyżek świeżej mąki, nieco wody i
wymieszać b starannie, aby utwożyło się elastyczne ciasto. Tak
przygotowany zaczyn należy odstawić w ciepłe, osłonięte od przeciągów
miejsce na noc.

CHLEB:
W dużej misce wymieszać starannie mąkę, sól, dodać zaczyn (odkładając
małą cząstkę na następny raz) i stopniowo wodę. Zagniatać ciasto co
najmniej 15 min (spojrzeć na zegar, bo ten kwadrans jest ciastu
koniecznie potrzebny!) Zawinąć ciasto w wilgotną ściereczkę i odstawić w
ciepłe, osłonięte od przeciągów miejsce na 90 min. Po upływie tego czasu
wyrabiać ciasto jeszcze przez chwilę, tak żeby powietrze dostało się do
wewnętrznych warstw. Przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej
otrębami formy: odstawić, żeby urosło. Zwykle wystarcza mniej węcej 3
godz., ale w chłodniejsze dni, czy w wypadku użycia mniejszej ilości
zaczynu, może być potrzebny czas dłuższy). Gdy ciasto urośnie w
wystarczającym stopniu, wstawić je szybko do nagrzanego piekarnika i
piec przez pierwsze 15 min w temp. ok. 220 C. (Żeby zapobiec nadmiernemu
spieczeniu skórki, można wraz z chlebem wstawić do piecyka naczynie z
wodą.) Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 170 C i piec jeszcze 45-60 min.

uwagi moje:
nie zapomnieć mieszać zaczynu inaczej spleśnieje. ja robię dla 2 kg mąki
słoik do weków (1,5 litra?) w 1/3 napełniony mąką i do połowy wodą, potem
dosypuję podobną ilość mąki (na noc).
chleb rośnie długo u mnie ostatnio 6 godzin.
warto zrobić ciasto wilgotniejsze i piec nieco dłużej do zbrązowienia
skórki, jest smaczniejszy wtedy.


dużo cierpliwości i smacznego

wojmat
--
------------------------------------------------
- Powiedz Puchatku - rzekł wreszcie Prosiaczek -
- Co ty mówisz, jak się budzisz z samego rana?
- Mówię: "Co też dziś będzie na śniadanie?"

http://gotuj.wege.spinacz.pl - wege przysmaki
------------------------------------------------

[przepis z "Kuchni Makrobiotycznej" wklepała Kinga z ircx.pl.polskavege :-)]
robię wg własnego przepisu prawie takiego jak powyższy, nie chciało mi sie
pisać ;-)



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem