Data: 2008-05-09 20:11:40
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba
Od: "Orka" <o...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Grzegorz Janoszka" <G...@J...nie-chce-spamu.pl> napisał
w wiadomości news:g01qet$p4v$2@srv.cyf-kr.edu.pl...
> >
> Kaszę mannę? Podaj przepis z kaszą manną, ja takowego nie znam.
A proszę, chleb nazywa się biały francuski, na bochenek 1000g: 375 ml wody,
525 g mąki, 75 g kaszy mannej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, drożdże (w
przepisie podają 3/4 opakowania suchych drożdży, ale ja zawsze daję
świeże-ok. 1/6 opakowania 100 gramowego). Chlebek wychodzi elastyczny, dość
wilgotny, nawet trochę klejący, ale skórkę ma chrupiącą, dość twardą. Może
nie wszyscy taki lubią, ale ja na przykład nie lubię zbyt suchego,
kruszącego się.
--
Pozdrawiam
Orka
|