Data: 2007-08-30 17:11:05
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba - Mango
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fb6ti7$740$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Slavik" <s...@g...multinet.pl> wrote in message
> news:fb6pga$gua$1@news2.task.gda.pl...
> > Heja,
> >
> > dostałem ostatnio od rodziców tę maszynkę...tyle że bez instrukcji i bez
> > przepisów. Przeglądałem archiwum grupy i niestety nie natrafiłem na taki
> > wątek. Czy ma ktoś (może podesłać na priv, nawet skan) instrukcję i
> przepisy
> > albo zna na nie namiary?
> >
> > Pozdrawiam,
> > Slav
>
> Nic nie posyłałem - opis jest w tym wątku, ale moge powtórzyć:
>
> Na dwa mieszadła - do piekarnika z jednym mieszadłem - połowę dawki
>
> 400ml wody (albo mleka, ale nie na timer)
> 5dag tłuszczu - ja daję olej
> 80 dag mąki pszennej
> 4 łyżeczki cukru
> 4 łyżeczki soli
> przyprawy - kminek - nie więcej niż 5 dag
> 2,5 dag - drożdże świeże (1/4 paczki)
>
> 1) Nalać olej - włączyć na ciasto na kluski (Teig - jezeli opis jest
> niemiecki) po paru obrotach wyłączyć.
> 2) Wlać wodę.
> 3) Wsypać mąkę wcześniej wymieszaną z solą, cukrem i przyprawami na misce.
> 4) pokruszyć drożdze i rozsypać je na mące.
>
> Ponownie uruchomić na w/w pozycji (Teig) - po wyrobieniu ciasta (czasem
> trzeba pomóc z początku mieszając łyżką) włączyć na chleb biały - pozycja
> pierwsza. Po 3,5 godzinie sygnał końca - pozostawić chleb jeszcze pół
> godziny w piekarniku - następnie wyjąć i wytrzepać na stół - usunąć
> mieszadła, spryskać wodą (do tego dobry jest mały opryskiwacz ciśnieniowy
do
> kwiatów) pozostawić do ostygnięcia.
Mąka - można dać 20dag żytniej + 30 dag krupczatki + 30 dowolnej pszennej.
Przyprawy - majeranek, mak, czarnuszka (nigela sativa), oregano.
Opcja - na tłuszczu z przepisu zezłocić posiekaną cebulę.
|