Data: 2006-09-01 18:23:48
Temat: Re: Maszynki do robienia Ravioli
Od: "Pistacjusz" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jarek Wójtowicz" <j...@g...pl> ha scritto nel
messaggio news:ed98gm$sel$1@inews.gazeta.pl...
> Pistacjusz <p...@o...pl> napisał(a):
>
>> A czym chcesz faszerowac?
>
> Ha! Żebym to ja wiedzał. Jak się zdecyduję na kupno to zacznę się
> rozglądać.
>
> A co masz fajnego do podesłania?
Mozesz faszerowac czym chcesz. Jesli chcesz miec ravioli
we wloskim stylu to najpopularniejsze farsza to:
1. ricotta i szpinak
2 prawdziwki, ser (grana padano) i rozne wedliny (lub bez wedlin)
3. meisznka serow, moze byc sama albo z wedlina albo na przyklad ze
szparagami
4. pesto
5. mieso
Wersjii jest mnostwo. Generalnie do farszy dobiera sie sos albo rodzaj
bulionu.
Wiec napisz co Cie ewentualnie interesuje z tej listy.
Moje ulubione to ricotta i szpinak.
Mozna je podawac w sosie pomidorowym z pietruszka albo na moj ulubiony
sposob.
A tu masz przepis jak ja podaje ravioli z farszem ricotta i szpinakiem:
1. gotujemy ravioli w osolonej wodzie (najlepsza sol gruba)
2. szynke kroimy w kostke i podsmarzamy na oliwie az sie ladnie zrumieni.
Odcedzamy tluszcz i skwarki laduja na talerzyku.
3. na sredniogoracej patelni spieniamy maslo
4. wrzycamy skwarki na maslo, po chwili wrzucamy pierozki
5. jak pierozki sie lekko zrumienia, dodajemy torche tlustej kwasnej
smietany
gotowe
6. nakladamy na talerze wraz z sosem i skwarkami z szynki i posypujemy grubo
tartym
Grana Padano (najlepiej utrzec swierzy, jak nie ma w sklepie w kawalku,
trudno moze byc tarty parmezan)
Ciasto do ravioli jak na pierogi (jesli nie masz gano duro).
Tearaz farsz do ravioli:
1. gotujemy SWIERZY spinak w osolonej wodzie lub mleku (ok 400g)
2. po ugotowaniu i odcedzeniu siekamy go drobno na deseczce
3. tyle ile mamy szpinaky tule dodajemy ricotty, mieszamy w misce
4. dodajemy cale surowe jajko
5. dodajemy utarty Grana Padano (2-3 duze lychy)
6. szczypta galki muszkatalowej, sol, piepsz do smaku, mieszamy na gladka
mase,
probujemy czy dobre
I juz :-)
Pistacjusz
|