Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Matiasy - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie
Date: Mon, 3 Feb 2020 11:40:39 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 29
Message-ID: <h...@m...uni-berlin.de>
References: <5600375d$0$27526$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@g...com>
<r160k0$u0q$1@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
aaVPxO5b36+WimY4/dCakwMp8MabsT2PV7nD3iWyD9b+EO1au2f9QraGv0
Cancel-Lock: sha1:NxuEIx2+tMpFJgX4BQgseKSsDHI=
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:60.0) Gecko/20100101
Thunderbird/60.9.1
In-Reply-To: <r160k0$u0q$1@gioia.aioe.org>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382184
Ukryj nagłówki
Am 02.02.2020 um 07:17 schrieb Wiesiaczek:
> W dniu 02.02.2020 o 02:36, r...@v...pl pisze:
>> W dniu poniedziałek, 21 września 2015 18:59:34 UTC+2 użytkownik wolim
>> napisał:
>>> Czołem!
>>>
>>> Czy ktoś mi może podpowiedzieć, czy w Polsce jest do dostania matias?
>>> Nie chodzi mi o filety śledziowe a'la matias, ale o prawdziwe matiasy.
>>> Może w jakichś lepsieszych sieciach spożywczych?
>>>
>>> Pozdrawiam,
>>> MW
>>
>> spotkałam takie cudo tydzien temu w Tesco Poznan, Serbska i to z
>> przeceny po 14 zł opakowanie, 4 szt, palce lizac :)
>
> Śmiem wątpić: "Okres spożywania świeżych matiasów jest ściśle związany z
> czasem ich poławiania. Ten przypada zawsze na maj i czerwiec, a więc
> zanim śledzie rozpoczynają tarło. Najczęściej spożywa się je w Holandii,
> Niemczech i Norwegii, a więc w krajach, w których matiasy są łowione."
Matjes są przed sprzedażą mrożone (muszą być ze względu na pasożyty) i
sprzedawane po rozmrożeniu. To, co można kupić w sklepach w
opakowaniach, to śledzie po matjasowsku ;-). Prawdziwe matjasy są tylko
lekko solone, te w paczkach na ogół jeszcze traktowane innymi przyprawami.
Waldek
|