Data: 2003-04-09 10:14:39
Temat: Re: Menu chrzest + prośba do ostrego
Od: "Bożena Kyc" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzięki, wielkie. Pewnie, że zrobię i może nawet "zabłysnę" tą zupą. A jak
"zabłysnę" to powiem, że mi życie uratowałeś :-)
Użytkownik "ostry" <o...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:b70jnc$kmk$1@flis.man.torun.pl...
> Na priva też ;)
> "Gulaszową" wszyscy mają opanowaną zapewne więc daję indyka - prosty
> przepis.
>
> Składniki podstawowe są dwa - filet z indyka i pieczarki. Ile czego -
zależy
> od upodabania i ilośći ludzi. Ja przeważnie stosuję proporcje 50/50.
>
> A więc na zakupy: filet z indyka - jak dla Ciebie pewnie minimum 1 kg a co
> za tym idzie również 1 kg pieczarek minimum, musztarda sarepska - nie
> kombinować - Ducros albo Develey ( czy jakoś tak) - mały słoiczek, cebula
> czerwona - tak ok 1/2 kg na taką ilość pozostałych składników ( jeśli
goście
> nie lubią cebuli to mniej), kostaka masła ( polecam osełkowe, choć
> oczywiście lepsze jest kerrygold czy jakoś tak, ale drogie), śmietana
> słodka - ok 0,5 litra, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, ok 0,5
> litra bulionu warzywnego lub drobiowego
>
> Na połowie kostki masła dusimy cebulkę drobno krojoną, cebulke zdejmujemy
> łyżką cedzakową dodajemy jeszcze odrobinę masła wrzucamy pieczarki (
> pokrojone w ćwiartki - jeśli są małe lub w plastry jeśli duże, solimy i
> pieprzymy czarnym pieprzem, smażymy na poczatku na małym ogniu potem po ok
> 15 minut dajemy duzy ogień, żeby pieczarki lekko przysmażyły się na brąz.
> Wyjmujemy pieczarki (też cedzakową łyżką), wrzucamy resztę masła,
dodajemy
> troche oliwy z oliwek i wrzucamy na patelnię filet z indyka - kawałki ok
2/2
> cm - można wczesniej zamarynować ( do marynaty oliwa, spirytus, sos
sojowy,
> papryka czerwona słodka, piprz ziołowy). Smazymy indyka na ostrym ogniu ok
> 5 - 10 minut. Opruszamy mąką, podsażamy aż mąka wchłonie cały tłuszcz,
wtedu
> daodajemy bulionu i dusimy całośc aż indyk będzie miękki ( w przypadku
> nadmiernego zgęstnienia dodajemy bulionu lub wody). Jak mięsko będzie
> miękkie wrzucamy pieczarki, cebulę - dusimy razem ok 10 minut, dodajemy
> śmietanę kilka łyżek musztardy do smaku - trzeba wyczuć, to nie ma być sos
> musztardowy tylko leciutki posmaczek, najlepiej taki ledwie rozpoznawalny,
> dodajemy pieprz ziołowy i ewentualnie sól do smaku. Jak się wszystko
> zagotuje możemy podawać.
>
> Do zagryzania bagietka pokrojona w kromki.
>
> Można też - bardziej pracochłonne - zrobić coś podobnego ale z klopsikami
> (małymi i dużo roboty z "kręceniem" klopsików), ale klopsiki takie zawsze
> można same podawać na zimno lub zamarynować - pycha.
>
> Ó kopyrajt M.Ostrowski :)
>
>
> --
> ostry
>
>
|