Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "busek" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Metrowiec
Date: Wed, 9 May 2001 20:54:12 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 74
Message-ID: <9dc5vn$dr7$1@news.tpi.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.99.0.229
X-Trace: news.tpi.pl 989436727 14183 217.99.0.229 (9 May 2001 19:32:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 9 May 2001 19:32:07 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:51300
Ukryj nagłówki
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1710.00000000.3af95b29@newsgate.onet.pl...
> Dzien dobry!!!
>
> Czy ktos z Was ma moze sprawdzony przepis na metrowiec? Ciasto jasne:
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyzki gorącej wody
1 szklanka mąki
4 łyzki oleju
aromat rumowy
2 dkg masła
łyzka tartej bułki Ciasto ciemne:
Składniki jak naciasto jasne oraz 2 łyżki kakao.
Masa do przełożenia:
0.75 litra mleka
1/2 szklanki cukru
budyń waniliowy
4 płaskie łyżki mąki pszennej
olejek cytrynowy
olejek rumowy
kostka masła
2 zółtka
Polewa: 25 dkg masła
25 dkg cukru
8 łyżek mleka
3 łyżki kakao
--
METROWIEC
Ciasto jasne i ciemne przygotować oddzielnie.
Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą, pod koniec ucierania dodać aromat i
olej oraz część mąki.
Resztę maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta razem z
ubitą pianą.
Ciasto ułożyć tylko na dnie natłuszczonej i wysypanej bułka blachy. Podczas
przygotowywania ciasta ciemnego znależy odsypać z odmierzonej ilości mąki
tyle, ile dodaje się kakao. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 25-30 minut,
wystudzić bez wyjmowania z blach.
Ciasto ciemne i jasne pieczemy w oddzielnych blachach
Masa do przełożenia:
Proszek budyniowy wymieszać z mąką, połączyc z połową zimnego mleka.
Resztę mleka zagotować, dodać cukier i rozmieszaną w mleku mąkę, razem
mieszając rozkleić.
Utrzeć masło z żółtkami, dodawać po łyżce papki mlecznej, ucierać.
Dodać sok z cytryny, po kilka kropli aromatu rumowego i cytrynowego.
Polewa:
Wszystkie składniki polewy ogrzewać w naczyniu bez gotowania, aż powstanie
gęsta, jednolita masa.
Krajanie i składanie ciasta
Upieczone i wystudzone ciasto pokrajać w pasy szerokosci 2,5-3 cm. Smarować
boki pasów ciasta przygotowaną masą, ukłdać najlepiej na tacy jeden obok
drugiego na przemian ciasto jasne i ciemne.
Po złożeniu całości boki ciastalekko przycisnąć, aby pasy dobrze przylegały
do siebie.
wystudzoną, lecz jeszcze płynną polewą czekoladową oblać powierzchnię
ciasta, wstawić do stężenia na dolną półkę lodówki.
Schłodzone ciasto krajać w skosne pasy, zaczynając od odkrajania jednego z
rogów prostokąta. Z drugiego rogu krajać w przeciwnym kierunku, dzieki temu
powstaną kawałki zawierające ciasto jasne i ciemne.
pozdrawiam busek
www.kuchnia.of.pl
www.bantam.of.pl
www.junak.of.pl
****************************************************
*Absurd to przekonanie sprzeczne z twoimi poglądami*
****************************************************
|