Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " Juf" <j...@b...pl.preczzespamem>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mielonkowate
Date: Wed, 3 May 2006 01:45:19 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 21
Message-ID: <e38qvb$1gl$1@inews.gazeta.pl>
References: <p...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: acxe16.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="windows-1250"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1146613547 1557 83.11.162.16 (2 May 2006 23:45:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 2 May 2006 23:45:47 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1478
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1478
X-User: juf
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268011
Ukryj nagłówki
Marcin S wrote:
> Otóż naszła mnie ostatnio wielka ochota na mielonkę lub coś w podobie
> (z puszki). Niestety - ogląd półek sklepowych nie nastraja
> optymistycznie. Produktów cała masa - konserwa turystyczna, konserwa
> tyrolska, gulasz angielski, przysmak śniadaniowy, luncheon meat, itp.
> itd. Niestety skład większości dość podobny: troszkę mięsa, białko
> sojowe, stabilizatory, emulgatory, oraz kupa rozmaitych E.
Tak to Panu tylko w Rzeszowie i okolicach zrobią. Słoik 335 ml kosztuje
niecałe 8 zł (czyli chyba dość drogo w porównaniu z resztą) i pochodzi od
producenta, bodajże Jana Fołty z Markowej (k. Rzeszowa - wieś znana z
niezłej kiełbasy wiejskiej), nazywa to "Przysmak markowski". W dodatku pan
producent był w tvp3RzE i powiedział, że ani mysli sypać chemii do swoich
wyrobów, co oczywiscie ma wpływ na cenę. W dodatku przysmak chyba jest
zarejestrowany jako produkt regionalny. Na wierzchu trochę smalczyku, potem
galaretka i "przemiał" mięsny.
Disclaimer: nie lansuję tej firmy, tylko opowiadam, co widziałem. Smakowo -
powiem - autentyczne i niezłe!
Juf
|