Data: 2006-05-02 23:45:19
Temat: Re: Mielonkowate
Od: " Juf" <j...@b...pl.preczzespamem>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marcin S wrote:
> Otóż naszła mnie ostatnio wielka ochota na mielonkę lub coś w podobie
> (z puszki). Niestety - ogląd półek sklepowych nie nastraja
> optymistycznie. Produktów cała masa - konserwa turystyczna, konserwa
> tyrolska, gulasz angielski, przysmak śniadaniowy, luncheon meat, itp.
> itd. Niestety skład większości dość podobny: troszkę mięsa, białko
> sojowe, stabilizatory, emulgatory, oraz kupa rozmaitych E.
Tak to Panu tylko w Rzeszowie i okolicach zrobią. Słoik 335 ml kosztuje
niecałe 8 zł (czyli chyba dość drogo w porównaniu z resztą) i pochodzi od
producenta, bodajże Jana Fołty z Markowej (k. Rzeszowa - wieś znana z
niezłej kiełbasy wiejskiej), nazywa to "Przysmak markowski". W dodatku pan
producent był w tvp3RzE i powiedział, że ani mysli sypać chemii do swoich
wyrobów, co oczywiscie ma wpływ na cenę. W dodatku przysmak chyba jest
zarejestrowany jako produkt regionalny. Na wierzchu trochę smalczyku, potem
galaretka i "przemiał" mięsny.
Disclaimer: nie lansuję tej firmy, tylko opowiadam, co widziałem. Smakowo -
powiem - autentyczne i niezłe!
Juf
|