Data: 2000-10-10 01:39:31
Temat: Re: Miesko gotowane
Od: "afc" <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
XXL wrote in message <8rsv9r$sdr$1@news.tpi.pl>...
>Moi drodzy,
>Czy znacie jakies sposoby na miesko gotowane. Chodzi mi o to jak gotowac
>(przyprawy) i z czym podawac, zeby takie miesko bylo ciekawsze i
>smaczniejsze. Jakie lekkie sosiki pasuja do takowego mieska?
>Sorki za tak banalne byc moze pytanie, ale zupelnie nie mam pomyslow, jak
>takie cos przygotowac, aby to skonsumowac ze smakiem i dla zdrowotnosci..
>Pozdrawiam
>Sylwia
>
Podam przepis na mieso ktore tu w USA serwuje sie 17 marca na dzien sw.
Patryka, patrona Irlandii.
Bierzemy ladny kawalek miesa wolowego, tu nazywa sie to beef briskiet... jak
jest to po polsku nie wiem, wyglada to mieso jak plaski prostokat grubosci
ok.3-7 cm. z tluszczem na jednej stronie. Ale moze byc i inny ladny kawalek
wolowiny. Gotujemy to w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka , ziaren
pieprzu, ziaren gorczycy i jedna czy dwoma cebulami. Gdy jest na pol miekkie
dodajemy obrana i pokrojona w ukosne kawalki marchewke, gdy juz mu niemalo
co brakuje pokrojona w cwiartki kapuste, mozna obwiazac ja sznurkiem zeby
sie nie rozwalila, i cale, obrane ziemiaki. Wyjmujemy miesko, kroimy w
palstry w poprzek wlokien, ukladamy na polmisku oblozone marchewka,
cwiartkami kapusty i ugotowanymi ale nie rozgotowanymi kartofelkami w
calosc. Do tego moze byc podany chrzan czy musztarda. Mamy za jednym
zamachem cale gotowe danie. Wywar mozna uzyc na jakas zupe.
smacznego
F
>
>
|