Data: 2002-08-22 18:03:44
Temat: Re: Mikrofala - Jaka ?
Od: "Henry\(k\)" <8...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik " Natalia" <n...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ak074j$ig6$1@news.gazeta.pl...
> Ja od kilku lat używam Whirpoola z różnymi bajerami. Podobnie jak
poprzednicy
> twierdzę, że te bajery do niczego się nie przydają, większości z nich nie
> umiem obsługiwać, bo dawno zapomniałam, co trzeba nacisnąć i po co. Nie
Faktem jest, że mojej mamie sam muszę nastawiać mikrofalę, ale tylko dlatego
żeby dobrze wyszło.
Ale, kupiłem w prezencie Whirpoola Talent 26l z grilem kwarcowym,
termoobiegiem, crispem i innymi bajerami. Praktycznie nie używane są funkcje
Auto Crisp i Auto Defrost. Po prostu nie rozmraża się (baardzo rzadko) a
crispa to ma się opanowanego ręcznie. Jak się sprawuje?
- podgrzewać to każda umie, ta też (mikrofale 1000W)
- mikrofala wysusza? zgadza się, więc ryż, bigosik czy gołąbki są w
szklanych zamkniętych brytwankach. Równie dobrze jakby się świeżo gotowały
- co ma być na talerzyku crisp jest chrupkie (tzw. profanacja pizzy :-))
- grill kwarcowy fajna rzecz (chyba 1000W), ale właściwie na termoobiegu
(1300W) to dopiero wychodzi kurczaczek :-). Ale przyszło z nauką. Ponieważ
mikrofala miała ułatwiś życie :-) i zastąpić stary opiekacz mamy do
ulubionych kurczaczków, jest kupiona taka a nie inna (tzn, nie tania, bo
kosztowała mnie 1430PLN, ale spełniająca warunki pojemności i wyposażenia).
Sekret dobrego soczystego, z chrupiącą skurką kurczaka to: układamy całego
kurczaka na metalowym ruszciku, związujemy mu conajwyżej nóżki aby nie
tykały ścianek, w dupcię idą 2 wykałaczki na krzyż aby się rozwarła :-) bo
powietrze musi tam dojść :-), zapuszczam termoobieg, temp 225 stopni,
godzinka (nmiejwięcej, zależy od wagi) z obowiązkowym polewaniem skórki po
40 minutach soskiem własnym co 10 minut aby całkiem nie wyschło; mniam
mniam.
Ale jeżeli kuchenka ma tylko podgrzewać, to starczy takie LG za 300 zeta.
--
Henry(k)
Uwaga. Zabezpieczenie antyspamowe.
Z adresu email usuń "8"
|