Data: 2001-03-26 13:48:03
Temat: Re: Mleko kokosowe+ przepis na rybe
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Leszek(Lechu) Marmon" <l...@i...uj.edu.pl> wrote in message
news:3abe6256.12119585@news.cyf-kr.edu.pl...
> "Barbara" <b...@p...onet.pl> wrote:
> >Mleko kokosowe mozna zrobic samemu zalewajac wiorki kokosowe mlekiem i
> >gotujac to razem, smak jest kokosowy, ale oczywiscie nie taki jak
> Bleeee :-*
> Toz to nie mleko kokosowe a zwykle krowie mleko (ktorego nienawidze) tyle,
> ze o kokosowym smaku :-(
> Lechu
Ostatnio dorwalam ciekawy przepis na rybe w sosie kokosowo- pomidorowym (
ciekawy mix- no nie?) skopiowalam go sobie bo mnie zaintrygowal i tam byl
opis zrobienia mleczka kokosowego:
Szlo tak:
15 dkg platkow kokosowych +3/8 litra goracej wody.
Platki zmiksowac z 1/4 litra goracej wody i przecedzic. Platki odcisnac.
Odcisniete platki jeszcze raz pozniej zmiksowac z 1/8 goracej wody. Odcedzic
i odcisnac.
Nie ma slowa o mleku krowim .....
Jola L-L
No dobrze, to jeszcze ten tajemniczy przepis:))
Ryba w sosie kokosowo - pomidorowym
1. robimy mleczko kokosowe jak wyzej:))
2. ryba: 50 dkg filetow rybnych- moze byc dorsz,
1/2 puszki (425ml) pomidorow bez skorki
4 szalotki
1 bulwa kopru wloskiego
3 lyzki oleju sojowego
sol,bialy pieprz, 1 likierowy kieliszek Ouzo( anyzoweczka z
Grecji- 40 %)
Szalotki w kostke, koper w drobne paseczki, olej podgrzac w szybkowarze i
podusic krotko koper i szalotke. Pomidory osaczyc , wypestkowac , posiekac i
dodac do kopru. Wlac mleczko kokosowe zamknac pokrywe w szybkowarze i
gotowac 3 min. Otworzyc, filety pokroic na porcje, wlozyc do sosu, doprawic
sola i bialym pieprzem , zamknac i pogotowac 7 min. Otworzyc i dodac Ouzo
( lub zamiennie 1 lyzeczke anyzku pokropic 1 lyzka winiaczku i bardzo drobno
posiekac).
Jola
Ps: Ja uzywam garnkow cisnieniowych ( szybkowarow) od urodzenia:))) i nie
wyobrazam sobie zycia kuchennego bez nich. Zupy wszelakie,
gulasze, zeberka w sosiku , golabki, plasterki schabu w sosiku, zrazy,
ziemniaki, flaki, buraczki, kalafior , fasolka szparagowa i juz sama nie
wiem co jeszcze- ponad 50 % mniej siedzenia w kuchni i jaki smak...sosiki sa
boskie.
|