Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!not-for-mail
From: "Katarzyna Pytkowska" <k...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mnostwo ziemniakow!
Date: Sat, 6 Jan 2001 23:04:50 +0100
Organization: InterNetia Telekom
Lines: 50
Message-ID: <9386es$dsg$1@news.internetia.pl>
References: <3...@k...net.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-119.poleczki.dialup.inetia.pl
X-Trace: news.internetia.pl 978820380 14224 195.114.162.119 (6 Jan 2001 22:33:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Jan 2001 22:33:00 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.internetia.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: Mnostwo ziemniakow!
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40182
Ukryj nagłówki
Użytkownik Sunnie <s...@k...net.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:3...@k...net.pl...
> Witam!
>
> Mam na imie Ania podgladam grupe od jakiegos czasu a nawet kiedys sie
> odezwalam. Gotowac za bardzo nie umiem, ale od czasu do czasu cos zrobie
> :-).
> Tesciowie uszczesliwili mnie i nojego meza 15 kg ziemniakow, w
> mieszkaniu ciezko je przechowac a piwnicy niestety nie mam. Bede
> wdzieczna za linki lub jakies fajne przepisy na potrawy z ziemniakow.
>
> Pozdrawiam wszystkich,
> Anka
Wlasnie wyprobowalam nastepujacy "ziemniaczany" przepis:
1/2 kg ziemniakow
1/2 litra mleka
1 lyzka masla (margarynka tez ujdzie)
1 zabek czosnku
zolty ser do posypania (100-150g)
galka muszkatolowa
sol, pieprz
i co tam sie nawinie do poprawienia smaku....
Ziemniaki nalezy obrac i pokroic w cienkie plasterki, wrzucic do mleka,
posolic, popieprzyc, wsypac galke i gotowac na malym ogniu ok5 minut (az
ziemniaki przestana byc surowe, ale pozostana twardawe). Odcedzic ziemniaki,
mleka nie wylewac!. Ziemniaki wlozyc do formy do zapiekania (warstwa powinna
byc niezbyt gruba). Do mleka, pozostalego z gotowania wrzucic posiekany lub
wycisniety czosnek i maslo i gotowac az nieco zgestnieje. Mlekiem zalac
ziemniaki, posypac serem, zapiekac w temp. 180-200 stopni przez ok 35 minut.
Na bazie tego mozna sobie troche pofantazjowac zapiekankowo, mi sie nasuwa
od razu fasolka szparagowa pomiedzy ziemniaczkami a serem, powinno zagrac
takze np.drobiowe miesko. Smak zapiekanki mozna troszke podmodyfikowac
dodajac go gotujacego sie mleka listek laurowy albo kminek albo jakas gotowa
mieszanke przyprawowa - co tam komu w duszy gra a podniebienie lubi...
--
Kaklucha
k...@i...pl
----------------------------------------------------
--------------------
Wolontariat dla zwierzat:
http://canis.koty.pl http://101kotow.koty.pl
|