Data: 2004-11-08 20:13:42
Temat: Re: Mozna zamrazac ciasto drozdzowe?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Yarael Poof wrote:
> Witam.
> Mam dosyc nietypowy problem. Czasem dostaje od tesciwoej ciasto z
> cukeirni, drozdzowe - rosnie jak zwariowane. Czy mozna takie casto zamrozic
> "na pozniej"? Jesli tak to ja rozmrazac? W mikrofali?
> Czy tak sie nie da?
>
> MAciej
Ciasto drozdzowe mozna mrozic. Najlepiej po pierwszym rosnieciu wydusic
powietrze z ciasta, uformowac w kule, zawinac w plastykowy worek i zamrozic.
Ciasto bedzie troche roslo w zamrazalniku przez pierwsze 10-15 minut, wiec ten
plastykowy worek powienien byc luzny.
Aby rozmrozic slodkie ciasto drozdzowe, nalezy przelozyc je z zamrazalnika do
lodowki na kilka godzin, az bedzie miekkie, nastepnie w temperaturze pokojowej
pozwolic ciastu podwoic swoja objetosc. Formowac co sie chce (chalki, bulki,
drozdzowki, paczki, babki, placki), pozostawic do wyrosniecia w cieplym piecu
i gdy wyrosniete, juz ich nie ruszajac, zwiekszyc temperature pieca do 180°C i
piec az zlote.
Ciasto na pizze czy na chleb mozna wyjac z zamrazalnika i bezposrednio
wyrastac w temperaturze pokojowej. Rozmrazanie ciasta w mikrofali zabija
drozdze i marnuje ciasto.
Magdalena Bassett
|