Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mrożenie
Date: Mon, 08 Oct 2007 11:16:26 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <fecsmn$ac0$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <feclov$ft8$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: bln25.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1191835159 10624 83.28.207.25 (8 Oct 2007 09:19:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 8 Oct 2007 09:19:19 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <feclov$ft8$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:303378
Ukryj nagłówki
medea pisze:
> Mam zamiar zamrozić trochę warzyw. W mądrej książce o konserwowaniu
> żywności napisano, że powinno się warzywa blanszować przed mrożeniem,
> żeby zabić enzymy, które w trakcie mrożenie mogą zmienić smak i kolor
> warzywa.
Oraz spowodować inne niekorzystne zmiany, ale istotniejsze niż
estetyczne - pojawienie sie toksyn w wyniku przemian
wewnątrzkomórkowych trwających jeszcze długo, przed całkowitym
zamrożeniem warzyw.
Ja blanszuję - wszystko z wyjątkiem owoców.
Świetna i szybka metoda na blanszowanie nawet dużych ilości warzyw: duży
garnek z wodą na dnie, na to dopasowane wielkością sito/cedzak, do niego
średnio rozdrobnione warzywa dość luźno, aby nie zatkać otworów w sicie
i aby między warzywami były przestrzenie i para miała dostęp. Przykryć
szczelnie, aby para się nie wydostawała, lecz "buszowała" tam gdzie
trzeba. Od zawrzenia wody - 1 minuta i gotowe: wyrzucasz zawartość sita
na szeroką tacę do szybkiego ostygnięcia i następna porcja :-) Warto
mieć kilka tac, bo można blanszować bez przestojów na stygnięcie. Po
całkowitym ostudzeniue - do woreczków, zgrzewarka oczywiście pożądana.
Fasolka szparagowa, brokuły i inne - smak zachowany niemal
nienaruszony. Fabryczne mrożonki, wekowanie - bez porównania. Spróbuj!
--
XL wiosenna
|