Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Bożena" <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mrożone obiady
Date: Tue, 24 Jul 2007 21:58:27 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 43
Message-ID: <f85llh$7be$1@news.onet.pl>
References: <f84ed7$4jr$1@achot.icm.edu.pl> <f84f3p$j6e$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: chello089077107242.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1185307121 7534 89.77.107.242 (24 Jul 2007 19:58:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 24 Jul 2007 19:58:41 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-Sender: fKiQ1gwPvmlvf0cS/f/88g==
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:299341
Ukryj nagłówki
"BBjk" wrote in message news:f84f3p$j6e$1@inews.gazeta.pl...
>
> Ryby smażone lub pieczone, wszelkie mięsa, łącznie z kotletami, bitkami,
> gulaszem - będą to odgrzewane kotlety, ale lepsze to, niż sterczenie latem
> nad patelnią. Oczywiście naleśniki, pierogi, jeśli goście są pierogożerni.
> Drób rozmaity, łącznie z faszerowanym.
> Ziemniaki możesz rano obrać, a szybko ugotować po powrocie z
> plażowania/zwiedzania. kiedy się będą gotować, zrobisz jakąś sałatkę.
Dodam do listy duszone mięsa wszelakie, sos bolognese do makaronu, potrawki,
nadziewane duszone papryki.
Poza tym możesz przygotować różne półfabrykaty do np. farsze do nadziewania
warzyw, a potem zapiekania np. do przepołowionej papryki robię często farsz
typu "sprzatanie lodówki" czyli wędliny, ser żółty, obgotowane trochę
warzywa, kukurydza itd., do tego zioła prowansalskie, plaster sera żółtego
na górę i do piekarnika na 20-30 min, a potem podaję z winem; dobrze się
udaje też zestaw: tuńczyk w sosie własnym bez sosu, papryka w drobną kostkę,
ser żółty (może być wędzony) w drobną kostkę, posiekane suszone pomidory z
oliwy, odrobina oliwy po pomidorach, który zapiekamy w wydrążonych
kajzerkach (można w mikrofalówce).
Z rzeczy przygotowywanych migiem warto pamiętać o:
sosie carbonara lub o moim sosie pseudocarbonarowym - zamiast wytapiania
boczku dobrze uwędzona wedlina w kostkę + jajka roztrzepać ze śmietaną +
zetrzeć dużo sera + pieprz i wymieszać z makaronem
albo
sosie tuńczykowym z kaparami autorstwa Kota: puszka pomidorów + drobno
posiekana cebula + czosnek + kapary + sół, pieprz, daję czasami też zioła,
chwilę poddusić (tę bazę można zamrozić jako półfabrykat), dodać tuńczyka w
sosie własnym, zamieszać, nie dusić tylko podgrzać i wymieszać z makaronem
(mi najlepiej pasują wstążki).
albo
pomidorach zapiekanych z fetą i oregano - poukładać naprzemiennie plasterki
pomidorów i fety na zakładkę, posypać oregano lub innymi ziołami wedle
uznania, na to świeżomielony pieprz, skropić oliwą z oliwek i zapiec.
Podawać z białym winem. Świetna letnia przekąska lub lekka kolacja.
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
|