Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.cy
f-kr.edu.pl!not-for-mail
From: Maria Urbanczyk <M...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Muffinki
Date: Fri, 31 Jan 2003 10:45:37 +0100
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 72
Message-ID: <3...@g...com>
References: <b1bbqf$eb5$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: mail.geokrak.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1044006257 8459 193.193.75.66 (31 Jan 2003 09:44:17 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 31 Jan 2003 09:44:17 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Win95; U)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144860
Ukryj nagłówki
MauaM wrote:
> Poproszę o dobry przepis na muffinki.
Czy to Ty, MauaPiegowata? Wrocilas do kuchni?
A probowalas przepisu Magdaleny na muffinki?
Ja robilam Muffins Nr. 2 i mi smakowaly. Pyszne sa tez muffins bananowe
wg Kamy
Wklejam przepisy:
Muffins Nr. 1 (12 muffins)
Blache do muffins wysmarowac dokladnie maslem w kazdym otworze i caly
wierzch pomiedzy otworami.
Rozgrzac piec do 190C/375F.
250 ml mleka
1 jajko
2 lyzki stopionego masla
3/4 szklanki otrebow
Zmieszac, odstawic na 10 minut, nastepnie dodac
3/4 szklanki
rodzynek
nasion slonecznika
posiekanych wloskich orzechow
bialej maki
1/3 szklanki brazowego cukru
2 lyzeczki polskiego - 4 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
Wymieszac, rozdzielic miedzy foremki, piec 20 minut albo az patyczek
wyjdzie czysty.
Muffins Nr. 2 (12 muffins)
Blache do muffins wysmarowac dokladnie maslem w kazdym otworze i caly
wierzch pomiedzy otworami.
Rozgrzac piec do 200C/400F.
250 gr maki
160 gr cukru
2 lyzki maku
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
Polaczyc powyzsze suche skladniki w misce, nastepnie osobno polaczyc
220 ml mleka
50 ml oleju
1 lyzka startej skorki cytrynowej
1 lyzka soku cytrynowego
1 jajko, roztrzepane
dodac do suchych, wymieszac zaledwie tylko az nie bedzie suchych grudek
maki. Przelozyc do blachy, piec 20-25 minut az patyczek wyjdzie czysty.
Magdalena Bassett
2 duże banany
1 jajko
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 dkg rodzynek
2 łyżki masła lub margaryny (rozpuszczone - letnie)
Banany zmiksować dodając cukier, jajko i resztę składników. Wymieszać i
włożyć do foremek papierowych lub na blachę do muffinek. Piec w temp,
180-200°. Porcja na jedną blachę czyli 12 muffinek.
Na końcu polewam czekoladą, ale robiłam też z lukrem cytrynowym, albo z
cukrem pudrem - wszystkie warianty dozwolone.
Kama
|