Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Maciek" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mufinki a'la pizza
Date: Mon, 23 Jan 2006 15:22:16 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 39
Message-ID: <dr2oqd$s1u$1@news.onet.pl>
References: <dqon5d$3da$1@news.onet.pl> <dr2bub$kkh$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 81.219.229.106
X-Trace: news.onet.pl 1138026126 28734 81.219.229.106 (23 Jan 2006 14:22:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Jan 2006 14:22:06 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
X-Sender: fAIXF8GNuLqouEYzJRUiZQ2Sq7Lfducu
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258625
Ukryj nagłówki
Palce lizać!!!!
Baklava muffins by Nigella Lawson
Nadzienie:
1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich
1/3 szklanki cukru
1 1/2 lyzeczki cynamonu
3 lyzki roztopionego masla
Muffiny:
1 szklanka i 7 lyzek maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki cukru
1 duze jajko
3 lyzki rozpuszczonego masla
1 szklanka + 2 lyzki maslanki (mozna tez uzyc 3/4 szklanki naturalnego
jogurtu i 1/3 szklanki mleka)
Na wierzch:
miod, okolo 1/2 szklanki
papierowe foremki do muffinow
Rozgrzac piekarnik do 200 st.C. Wszystkie skladniki nadzienia wymieszac w
malej miseczce.
Wymieszac razem suche skladniki - make, proszek, sode i cukier. I osobno
polaczyc wszystkie mokre skladniki - maslanke, jajko i rozpuszczone maslo.
Wlac do suchych skladnikow i jak z kazda muffinowa masa - delikatnie
wymieszac, tak tylko zeby skladniki sie polaczyly.
Wypelniac wglebienia muffinowe do 1/3 wysokosci, teraz dodac niecala lyzke
nadzienia i przykryc warstwa ciasta, tak do 2/3 wysokosci foremki. Resztkami
nadzienia posypac wierzch muffinow i piec okolo 15 minut, powinny byc ladnie
zrumienione. Wyjac, lekko polac miodem.
|