Data: 2006-01-23 14:22:16
Temat: Re: Mufinki a'la pizza
Od: "Maciek" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Palce lizać!!!!
Baklava muffins by Nigella Lawson
Nadzienie:
1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich
1/3 szklanki cukru
1 1/2 lyzeczki cynamonu
3 lyzki roztopionego masla
Muffiny:
1 szklanka i 7 lyzek maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki cukru
1 duze jajko
3 lyzki rozpuszczonego masla
1 szklanka + 2 lyzki maslanki (mozna tez uzyc 3/4 szklanki naturalnego
jogurtu i 1/3 szklanki mleka)
Na wierzch:
miod, okolo 1/2 szklanki
papierowe foremki do muffinow
Rozgrzac piekarnik do 200 st.C. Wszystkie skladniki nadzienia wymieszac w
malej miseczce.
Wymieszac razem suche skladniki - make, proszek, sode i cukier. I osobno
polaczyc wszystkie mokre skladniki - maslanke, jajko i rozpuszczone maslo.
Wlac do suchych skladnikow i jak z kazda muffinowa masa - delikatnie
wymieszac, tak tylko zeby skladniki sie polaczyly.
Wypelniac wglebienia muffinowe do 1/3 wysokosci, teraz dodac niecala lyzke
nadzienia i przykryc warstwa ciasta, tak do 2/3 wysokosci foremki. Resztkami
nadzienia posypac wierzch muffinow i piec okolo 15 minut, powinny byc ladnie
zrumienione. Wyjac, lekko polac miodem.
|