Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!not-for-mail
From: "Lia" <L...@u...poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: NIKT NIE POMOŻE ? "Odp: Takie "coś" co dają na przystawkę w Tunezji
???"
Date: Fri, 9 May 2003 12:27:17 +0200
Organization: Lia
Lines: 37
Message-ID: <b9fvq6$1q7g$1@news.atman.pl>
References: <b9bo52$ge1$1@nemesis.news.tpi.pl> <b9fveb$jnj$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: batorego-x.pyry.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.atman.pl 1052476038 59632 62.233.186.131 (9 May 2003 10:27:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 May 2003 10:27:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1123
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1123
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155561
Ukryj nagłówki
"brow(J)arek" wrote:
>> Takie to chyba raczej ostre było...
Mi przychodzi na mysl harissa, choc osobiscie nie jadałam jej tam z chlebem.
Ale moze... bo znalazłam "Tradycyjną harissę degustuje się z dodatkiem
chleba. " http://www.tunezja.pl/index.php?web=kuchnia
A jak zrobic harisse?
http://www.gastronomie.pl/produkty/haris/pasta_haris
sa.html
Składniki:
a.. 60 g suszonych czerwonych chili
b.. 2 ząbki czosnku
c.. 2 łyżeczki kolendry
d.. 1 1/2 łyżeczki mielonego kminu
e.. 1 łyżeczka nasion kminku
f.. 1 łyżeczka pokruszonej suszonej mięty
g.. oliwa tłoczona na zimno
h.. sól
Przygotowanie:
Z chili usuwamy nasiona, następnie rwiemy je na małe kawałki i moczymy przez
ok. 20 minut w ciepłej wodzie. Czosnek zgniatamy z odrobiną soli. Wszystkie
składniki oprócz oliwy miksujemy na pastę. Ciągle mieszając, dolewamy do
słoika, zalewamy warstwą oliwy i wstawiamy do lodówki.
Przygotowana pasta musi przeleżeć 12 godzin przed spożyciem. Można ją
przechowywać do 6 tygodni.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656
|