Data: 2003-05-09 10:27:17
Temat: Re: NIKT NIE POMOŻE ? "Odp: Takie "coś" co dają na przystawkę w Tunezji ???"
Od: "Lia" <L...@u...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"brow(J)arek" wrote:
>> Takie to chyba raczej ostre było...
Mi przychodzi na mysl harissa, choc osobiscie nie jadałam jej tam z chlebem.
Ale moze... bo znalazłam "Tradycyjną harissę degustuje się z dodatkiem
chleba. " http://www.tunezja.pl/index.php?web=kuchnia
A jak zrobic harisse?
http://www.gastronomie.pl/produkty/haris/pasta_haris
sa.html
Składniki:
a.. 60 g suszonych czerwonych chili
b.. 2 ząbki czosnku
c.. 2 łyżeczki kolendry
d.. 1 1/2 łyżeczki mielonego kminu
e.. 1 łyżeczka nasion kminku
f.. 1 łyżeczka pokruszonej suszonej mięty
g.. oliwa tłoczona na zimno
h.. sól
Przygotowanie:
Z chili usuwamy nasiona, następnie rwiemy je na małe kawałki i moczymy przez
ok. 20 minut w ciepłej wodzie. Czosnek zgniatamy z odrobiną soli. Wszystkie
składniki oprócz oliwy miksujemy na pastę. Ciągle mieszając, dolewamy do
słoika, zalewamy warstwą oliwy i wstawiamy do lodówki.
Przygotowana pasta musi przeleżeć 12 godzin przed spożyciem. Można ją
przechowywać do 6 tygodni.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656
|