« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2010-01-28 09:44:35
Temat: Re: Naleśniki
"Bbjk" <b...@q...pl> wrote in message
news:hjrjk0$ehr$1@inews.gazeta.pl...
> Alek pisze:
>
> > Smaży się tylko z jednej strony? Bez odwracania?
>
> Ja zawsze przerzucam i smażę z 2 stron, ale może nie jest to konieczne?
> --
> BBjk
Nie jest, nawet ciasto z jednej strony powinno być lekko kleiste, po to by
farsz przykleił się do niego i po złożeniu naleśnika i opieczeniu stanowił
zwięzłą w miarę całość (osobiście nie lubię wylatujęcego farszu, ale na
odmianę gliniastego też nie).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2010-01-28 09:56:56
Temat: Re: Naleśniki
"Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:hjrmeq$i3n$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> "Bbjk" <b...@q...pl> wrote in message
> news:hjrjk0$ehr$1@inews.gazeta.pl...
> > Alek pisze:
> >
> > > Smaży się tylko z jednej strony? Bez odwracania?
> >
> > Ja zawsze przerzucam i smażę z 2 stron, ale może nie jest to konieczne?
> > --
> > BBjk
>
> Nie jest, nawet ciasto z jednej strony powinno być lekko kleiste, po to by
> farsz przykleił się do niego i po złożeniu naleśnika i opieczeniu stanowił
> zwięzłą w miarę całość (osobiście nie lubię wylatujęcego farszu, ale na
> odmianę gliniastego też nie).
Z obu stron smażysz racuchy (pancakes) oraz niektóre omlety, placki
ziemniaczane, kabaczkowe, dyniowe itp. lub plastry różnych roślin - cukini,
jabłek, buraków itp.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2010-01-28 11:33:28
Temat: Re: NaleśnikiDnia Mon, 25 Jan 2010 17:51:57 +0100, Karol Y napisał(a):
> Jak ciasto za gęste, to sztywne i łamliwe, jak więcej wody dam to ciasto
> płynniejsze, ale i cieńsze więc "puchnie" i pojawiają się małe "bąbelki" ;-)
Jak naleśniki są po usmażeniu zbyt łamliwe, to prosto z patelni wrzucam je
na stos na talerz i przykrywam pokrywką od patelni. W wilgoci robią się
elastyczniejsze i tak szybko nie stygną.
--
Tomasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2010-01-29 12:12:19
Temat: Re: NaleśnikiUżytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:hjrbtd$nru$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Z moich obserwacji wynika, że z wodą są bardziej elastyczne. Dla mnie
> ważne
> przy zawijaniu krokietów - na samym mleku pękały.
> Cukru nie daję, daję za to olej do ciasta.
Z tym olejem popróbuję.
Dziś zrobiłam pół na pół mleko z wodą i doszłam do wniosku, że wolę bez
wody. Na samym mleku są bardziej kruche i smaczniejsze (dla nas). Ale do
krokietów faktycznie będę o tym pamiętać.
Dzięki wielkie
Barbara, co lubi chrupiące naleśniki :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2010-01-29 17:09:43
Temat: Re: Naleśniki> Nie żądaj rzeczy niemożliwych :-) Naleśnik to naleśnik, swój smak ma, a
> jak chcesz żeby smakował inaczej, to go mocniej przyrumień, albo dodaj
> do ciasta kardamonu, albo pieprzu, albo chili, albo papryki, albo
> kurkumy itp.
> Po to masz przyprawy, jak sama nazwa wskazuje.
Kiedyś zmiksowałem (lekko, na malutkie grudki) maliny i poziomki. Znaczy
do ciasta dodałem przed smażeniem. Były i kolorowe i smaczne same z
siebie :-)
--
Mateusz Bogusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2010-01-30 10:01:13
Temat: Re: NaleśnikiBarbara K. wrote:
> Dziś zrobiłam pół na pół mleko z wodą i doszłam do wniosku, że wolę bez
> wody. Na samym mleku są bardziej kruche i smaczniejsze (dla nas). Ale do
> krokietów faktycznie będę o tym pamiętać.
> Dzięki wielkie
> Barbara, co lubi chrupiące naleśniki :-)
No właśnie - jeden lubi chrupiące, drugi odwrotnie, a tu sie rozpętała
wojenka o to, kto ma rację;-)
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2010-01-31 15:11:24
Temat: Re: NaleśnikiDnia Thu, 28 Jan 2010 12:33:28 +0100, Tomasz napisał(a):
> Dnia Mon, 25 Jan 2010 17:51:57 +0100, Karol Y napisał(a):
>> Jak ciasto za gęste, to sztywne i łamliwe, jak więcej wody dam to ciasto
>> płynniejsze, ale i cieńsze więc "puchnie" i pojawiają się małe "bąbelki" ;-)
>
> Jak naleśniki są po usmażeniu zbyt łamliwe, to prosto z patelni wrzucam je
> na stos na talerz i przykrywam pokrywką od patelni. W wilgoci robią się
> elastyczniejsze i tak szybko nie stygną.
Robię dokładnie tak samo - przykrywam miską.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2010-02-01 05:16:04
Temat: Re: Naleśniki>>> Jak ciasto za gęste, to sztywne i łamliwe, jak więcej wody dam to ciasto
>>> płynniejsze, ale i cieńsze więc "puchnie" i pojawiają się małe "bąbelki" ;-)
>>
>> Jak naleśniki są po usmażeniu zbyt łamliwe, to prosto z patelni wrzucam je
>> na stos na talerz i przykrywam pokrywką od patelni. W wilgoci robią się
>> elastyczniejsze i tak szybko nie stygną.
>
> Robię dokładnie tak samo - przykrywam miską.
A co powiecie na ubijanie białek przed dodaniem do ciasta? Wychodzą
jakby lżejsze :-)
--
Mateusz Bogusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |