Data: 2002-07-15 20:52:52
Temat: Re: Nalewka orzechowa - jak zrobić?
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Jaroslaw Lech <eljot22@NO_SPAM.yahoo.com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:2...@4...com..
.
> Witam
>
> Chyba jeszcze nie jest za późno, żeby zrobić nalewkę orzechową (z
> orzechów włoskich). Może ktoś ma sprawdzony przepis?
>
> Pozdrowienia i z góry dziękuję
> Jarek
Ta nalewka jest dosc slodka, wiec nie wiem czy o taka Ci chodzilo, bo jezeli
do celow leczniczych na brzuszek to chyba powinna byc wytrawna).
20 zielonych orzechow, 2 gozdziki, 1 laska cynamonu, 3/4 l spirytusu, 350g
cukru, 3/4 l wody.
Zebrane w koncu czerwca orzechy posiekac (teraz trzeba bedzie chyba obrac
troche grubawa juz skore), wlozyc do karafki, dodac przyprawy, zalac
spirytusem i zakorkowac. Trzymac 3-4 tygodnie na sloncu, przefiltrowac.
Zagotowac cukier z woda, wymieszac z nalewka, napelnic butelki, zostawic do
zimy do naciagniecia. Klasyczny przepis jest bez przypraw.
Agata Solon, naturalna
|