Data: 2007-07-04 23:16:00
Temat: Re: Nalewka wiśniowa
Od: Artur Fortuna <f...@p...pole.Reply-To.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik ZbyszekZ miał niepewny dość wzrok. Prosił o żar, wpatrzony
gdzieś w mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go noc, tak powiedział:
> Napełniamy słoiki drylowanymi wiśniami pozostawiając część wiśni z
> pestkami (ponoć są trujące, ale dają specyficzny posmak i w drodze
> eksperymentów warto sprawdzić jaką ilość lubimy).
Pestki wiśni zawierają kwas pruski istotnie cokolwiek szkodliwy.
Nie należy sie jednak tym przesadnie stresować. Kwas pruski ma
temperaturę wrzenia 27 stopni Celsjusza. Znaczy zamienia sie w parę przy
takiej. Ja swoją wiśniówkę lekko podgrzewam i kwas odparowuje hen w kosmos.
PS. To już jest szczyt sezonu na wiśnie?
--
Artur Fortuna
|