Data: 2003-12-29 11:31:44
Temat: Re: Nalewki pytanie
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
fotkom wrote:
> Czytalem sobie podrecznik wyrobu nalewek
> i tak sie zaczalem zastanawiac
> w przepisach czasami jest
> 1 l spirytusu
> 1 l wodki
> 2 l wody (przykladowe wartosci)
>
> i pytanie:
> czemu wodka a nie wiecej spirytusu i wody?
> wodka w jakis sposob zmienia smak? wplywa na tworzona nalewke?
Nalewki robię wg przekazów ustnych. Według tychże przekazów woda
jest wogóle zakazana. Moc nalewki reguluje się ilością owoców soczystych
i wódką. Pogardliwe powiedzenie o "chrzczeniu" napojów pewnie ma
jakąś podstawę :-) Nie powiem, czy te chrzczone są naprawdę gorsze, bo
nigdy takich nie robiłam, natomiast to coś, co w sklepach figuruje pod
nazwą
"nalewka babuni" jest zdecydowanie gorsze od wszystkiego innego, czego
miałam okazję próbować.
Krycha
|