Data: 2005-06-25 19:32:42
Temat: Re: Nie wiem co mnie podkusiło... :)
Od: "@nn" <jurek@post>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "@nn" <jurek@post> napisał w wiadomości
news:42bd5d62$1@news.home.net.pl...
>
> 30 stopni w cieniu, żar się leje z nieba a mnie nie wiem co
> podkusiło, żeby zrobić dziś duszone żeberka ...
> No i duszę teraz te żebra a przy okazji wszystkich dookoła... ufff
> jak gorąco :)
No i udusiłam - wyszło pysznościowe :) Najadłam się jak Sławek SWP zupą
ogórkową :)), a teraz siedzę i tyję....
Jeśli kogoś ewentualnie interesowałby przepis na te super mniamniuśne
żeberki to wklejam:
Duszone żeberka
1 kg żeberek wieprzowych
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 szkl oleju
2 szkl rosołu
1 słoiczek marynowanych pieczarek
2 zielone papryki
4 pomidory
1 szkl śmietany (lepsze ze słodką)
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól
pieprz
papryka
Mięso umyć, osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Mięso
posolić, popieprzyć i obsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać posiekaną
cebulę i czosnek, po chwili wlać rosół i lekko zamieszać. Dusić pod
przykryciem 1.5 godziny.
Pieczarki osączyć, paprykę drobno pokroić, pomidory sparzyć, obrać ze
skórki, następnie pokroić na małe kawałki. Paprykę i pomidory dodać do
mięsa po 40 minutach duszenia. Na 5 minut przed końcem dodać do mięsa
pieczarki. Mięso wyjąć i odstawić. Do warzyw dodać masło i śmietanę
wymieszaną z mąką. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Włożyć mięso,
zagotować.
Ania
--
*~*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*~*
*~*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*~*
~*~*~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~*~*~
|