Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nieaktualne już w tym roku ale interesujące.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nieaktualne już w tym roku ale interesujące.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 154


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2016-02-10 03:33:19

Temat: Re: Nieaktualne już w tym roku ale interesujące.
Od: Animka <a...@t...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2016-02-09 o 21:31, Stokrotka pisze:
> Do ciast , do środka najlepiej wcale tłuszczu nie dawać.
>
>
>
Chyba, że do biszkoptu.

--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2016-02-10 09:01:01

Temat: Re: Nieaktualne już w tym roku ale interesujące.
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 10.02.2016 o 03:33, Animka pisze:
> W dniu 2016-02-09 o 21:31, Stokrotka pisze:
>> Do ciast , do środka najlepiej wcale tłuszczu nie dawać.
>>
>>
>>
> Chyba, że do biszkoptu.
>

Ale tam to w postaci żółtek.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2016-02-10 11:46:11

Temat: Re: Nieaktualne już w tym roku ale interesujące.
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


>> Do ciast , do środka najlepiej wcale tłuszczu nie dawać.
>>
>>
>>
> Chyba, że do biszkoptu.
>

Do biszkoptu się nie daje.
Jajo, to nie tłuszcz, w sensie goowania, a do tablic dietetyka nikt nie
sięga, to nie na temat.
Do babki piaskowej można według pszepisu.

Biszkot to wg tradycji: szklanka mąki, szklanka cukru i szklanka jaj.
W praktyce czubata mąki, 4-5 jaj, bardzo niepełna cukru (1/2 - 3/4) oraz 1 i
3/4 do 2 łyżeczek proszku.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2016-02-10 17:11:48

Temat: Re: Nieaktualne już w tym roku ale interesujące.
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2016-02-10 03:27, obywatel Animka uprzejmie donosi:
> W dniu 2016-02-09 o 19:45, XL pisze:
>> No cóż, akurat słonecznikowym trujesz się najbardziej - używając go
>> własnie do smażenia. Jest dobry tylko do sałatek lub do gotowania!
> Z utwardzalnego rzepakowego robili kiedyś znicze na cmentarze. Jak to
> dymiło! Nigdy nie zapomnę.
> Tyle lat toleruję tylko słonecznikowy i jakoś nic mi nie jest. Rzepakowy
> jest rakotwórczy razem ze swoimi margarynami.

Pani starej daty, tak?

Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2016-02-10 17:17:24

Temat: Re: Nieaktualne już w tym roku ale interesujące.
Od: masti <g...@t...hell> szukaj wiadomości tego autora

Animka wrote:

> W dniu 2016-02-09 o 19:45, XL pisze:
>> No cóż, akurat słonecznikowym trujesz się najbardziej - używając go własnie do
smażenia. Jest dobry tylko do sałatek lub do gotowania!
> Z utwardzalnego rzepakowego robili kiedyś znicze na cmentarze. Jak to
> dymiło! Nigdy nie zapomnę.
> Tyle lat toleruję tylko słonecznikowy i jakoś nic mi nie jest. Rzepakowy
> jest rakotwórczy razem ze swoimi margarynami.

ale masło roślinne czyli margarynę uzywasz

--
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2016-02-10 17:39:26

Temat: Re: Nieaktualne już w tym roku ale interesujące.
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2016-02-10 03:33, obywatel Animka uprzejmie donosi:
> W dniu 2016-02-09 o 21:31, Stokrotka pisze:
>> Do ciast , do środka najlepiej wcale tłuszczu nie dawać.
>>
>>
>>
> Chyba, że do biszkoptu.

I do bezy. Nie zapominajcie o bezie!

Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2016-02-10 18:05:07

Temat: Re: Nieaktualne już w tym roku ale interesujące.
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2016-02-10 03:32, obywatel Animka uprzejmie donosi:
> W dniu 2016-02-09 o 20:17, Trefniś pisze:
>> Mimo tego używam rzepakowego nawet do słodkich wypieków, zamiast
>> pokutującej potępieńczo w Polsce margaryny.
>> Niektórzy masła nie używają programowo i bezdyskusyjnie, a nakarmić
>> ich chcę.
>> Smak i zapach oleju rzepakowego dość łatwo ukryć dodatkami do ciasta.
> Do ciasta? Do ciasta daje się masło, a do takich do których masło się
> nie nadaje (bo za tłuste) ja osobiście daję masło roślinne. Bardziej
> masło przypomina.

Tak jak kotlet sojowy schabowy.

Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2016-02-10 19:33:47

Temat: Re: Nieaktualne już w tym roku ale interesujące.
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .02.2016 o 18:05 Qrczak <q...@q...pl> pisze:

> Dnia 2016-02-10 03:32, obywatel Animka uprzejmie donosi:
>> W dniu 2016-02-09 o 20:17, Trefniś pisze:
>>> Mimo tego używam rzepakowego nawet do słodkich wypieków, zamiast
>>> pokutującej potępieńczo w Polsce margaryny.
>>> Niektórzy masła nie używają programowo i bezdyskusyjnie, a nakarmić
>>> ich chcę.
>>> Smak i zapach oleju rzepakowego dość łatwo ukryć dodatkami do ciasta.
>> Do ciasta? Do ciasta daje się masło, a do takich do których masło się
>> nie nadaje (bo za tłuste) ja osobiście daję masło roślinne. Bardziej
>> masło przypomina.
>
> Tak jak kotlet sojowy schabowy.

Czepiasz się!
Aromat maślany czyni masło!
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,391276,m
aslany-aromat-moze-sprzyjac-chorobie-alzheimera.html


--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2016-02-10 19:42:21

Temat: Re: Nieaktualne już w tym roku ale interesujące.
Od: Animka <a...@t...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2016-02-10 o 11:46, Stokrotka pisze:
>
>>> Do ciast , do środka najlepiej wcale tłuszczu nie dawać.
>>>
>>>
>>>
>> Chyba, że do biszkoptu.
>>
>
> Do biszkoptu się nie daje.
> Jajo, to nie tłuszcz, w sensie goowania, a do tablic dietetyka nikt
> nie sięga, to nie na temat.
> Do babki piaskowej można według pszepisu.
>
> Biszkot to wg tradycji: szklanka mąki, szklanka cukru i szklanka jaj.
> W praktyce czubata mąki, 4-5 jaj, bardzo niepełna cukru (1/2 - 3/4)
> oraz 1 i 3/4 do 2 łyżeczek proszku.
>
>
Tymi dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia to byś się zatruła.
Jak pieczesz biszkopt to dajesz tyle łyżek mąki ile jajek (oczywiście
pianę trzeba ubić).
Proszku do pieczenia nie musi być, ale na wszelki wypadek (bo opada) ja
daję tak na czubek łyżeczki.

--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2016-02-10 19:45:11

Temat: Re: Nieaktualne już w tym roku ale interesujące.
Od: Animka <a...@t...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2016-02-10 o 11:46, Stokrotka pisze:
>
>>> Do ciast , do środka najlepiej wcale tłuszczu nie dawać.
>>>
>>>
>>>
>> Chyba, że do biszkoptu.
>>
>
> Do biszkoptu się nie daje.

Przecież napisałam, że się nie daje (tylko może niezrozumiale to
napisalam).
Osobiście to smaruję blachę tłuszczem, czyli maslem.

--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 10 ... 16


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pączek z hipermarketu? Zobacz z czego go zrobili
Re: Kto smażył sam? Ja kupiłam
Re: Kto smażył sam? Ja kupiłam
Re: Kto smażył sam? Ja kupiłam
smaczn-ego?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »