Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!not-for-mail
From: "Katarzyna Pytkowska" <k...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Niebo w gębie
Date: Sun, 28 Jan 2001 13:41:40 +0100
Organization: InterNetia Telekom
Lines: 48
Message-ID: <9514t5$64g$1@news.internetia.pl>
References: <950q82$son$1@news.internetia.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-68.poleczki.dialup.inetia.pl
X-Trace: news.internetia.pl 980686565 6288 195.114.162.68 (28 Jan 2001 12:56:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Jan 2001 12:56:05 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.internetia.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: Niebo w gębie
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42203
Ukryj nagłówki
Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:950q82$son$...@n...internetia.pl...
> Robiłem kiedyś łososia marynowanego i śmiem twierdzić, że nie ma lepszej
> ryby:
> marynata to 1 część soli i 2 części cukru pudru,
> oraz 1-2 zależnie od upodobań pęczki koperku.
> Filet z łososia lub pstrąga należy posypać dość
> obficie w/w mieszniną a następnie ułożyć w płaskim naczyniu przykładając
> koper od strony
> mięska a nie skóry, zakryć folią i zostawić na 2
> dni.Wyjąć z naczynia dokładnie spłukać zimną
> wodą a następnie posmarować oliwą z oliwek.
> Zajadać z cytryną lub jak kto woli bez.
> pycha!!!!!
> pozdr. Alex
>
O! nie tylko ja, jak widac, lubie gravlaxa (czyli wlasnie surowego lososia
marynowanego na sposob skandynawski)
ja robie podobnie, ale oliwa smaruje oszcednie przed marynowaniem, kopru
daje tyle, ze jest go wiecej niz cukru i soli, dodaje jeszcze mielony
pieprz, marynate umieszczam i od strony mięska i od strony skory, i
przynajmniej dwa razy dziennie lososia w tej marynacie obracam. Potem tylko
obskrobuje nadmiar koperku, kroje na cieniutkie plasterki i podaje z sosem
musztardowym.
sos musztardowy do gravlaxa:
3 peczki koperku
5 lyzek cukru
5 lyzek musztardy (ja preferuje Dijon)
pieprz do smaku
5 lyzek bialego octu winnego
100 ml oliwy z oliwek
koperek posiekac, wszystko razem dokladnie wymieszac, oliwe dodajac na
koncu - sos gotowy
smacznego
Kaklucha
k...@i...pl
----------------------------------------------------
--------------------
Wolontariat dla zwierząt:
http://canis.koty.pl http://101kotow.koty.pl
|