Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
.onet.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tp
i.pl!not-for-mail
From: "margola & zielarz" <malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nienawidzę TEGO jeść
Date: Thu, 27 Feb 2003 18:35:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <b3lno5$ck0$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <b33g0v$s2r$1@news.onet.pl> <b33glh$so9$1@nemesis.news.tpi.pl>
<b33iap$2ou$1@topaz.icpnet.pl> <b3j1bk$4gr$1@atlantis.news.tpi.pl>
<b3jepi$78a$1@topaz.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: ph235.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1046372934 12928 217.99.208.235 (27 Feb 2003 19:08:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Feb 2003 19:08:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:143314
Ukryj nagłówki
Użytkownik "T0SIA" <t...@f...istnieje.pl> napisał w wiadomości
news:b3jepi$78a$1@topaz.icpnet.pl...
>
> Moze podasz nam przepis..bo szczerze mowiac zabrzmialo to
> ciekawie..uwielbiam winogrona wiec moze...:-)
Tosiu, przepis juz podawalam i nawet wariacja Joli L-L na temat powstala,
ale prosze bardzo:
"Watrobki drobiowe (ok. 40 dkg) umyc,
odsaczyc. Obtarzac porzadnie w mace zmieszanej z pieprzem (ma byc szara). Na
patelnie rzucic 5 dkg drobno posiekanej wedliny (byle nie jakis baton
drobiowy, mam na mysli w miare prawdziwa szynke, boczek, bekon...) Na
tluszczu tym (mozna dolac troche oleju) obsmazyc wartobki, na ostrym ogniu,
z dwoch stron. Odlozyc zdjete z patelni watrobki, na patelnie rzucic: albo
pokrajane w plasterki brzoskwinie (najlepiej z puszki albo baaaardzo
dojrzale), albo wypestkowane winogrona pociete na polowki. Owocow ma byc z
10-15 dkg. Pobaziac je w goracym tluszczyku (ogien na pol gwizdka) ze trzy
minuty. Zalac bulionem (1/2 kostki w pol szklanki wody albo pol szklanki
rosolu). Jak pobulka chwile, dowalic z powrotem watrobki. Sos ma zgestniec.
Calosc wykonania zajmuje nie wiecej niz pol godziny, ale... ludzie! co za
smak! Kapituluja najwytrwalsi przeciwnicy watrobki(z wyjatkiem wegetarian)."
> > 2. Brukselka obkladam pieczenie rozmaite - wazne zeby sie piekla a nie
> > dusila. Kiedy przejdzie sosem z mies - pycha! a do niedawna szczerze jej
> > nienawidzilam.
>
> ale to ciagle bedzie mala, obslizgla kapucha ;-pppppp
mala - tak, kapucha - tak, obslizgla - nie :))))
Margola
|