Data: 2003-02-27 17:35:38
Temat: Re: Nienawidzę TEGO jeść
Od: "margola & zielarz" <malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "T0SIA" <t...@f...istnieje.pl> napisał w wiadomości
news:b3jepi$78a$1@topaz.icpnet.pl...
>
> Moze podasz nam przepis..bo szczerze mowiac zabrzmialo to
> ciekawie..uwielbiam winogrona wiec moze...:-)
Tosiu, przepis juz podawalam i nawet wariacja Joli L-L na temat powstala,
ale prosze bardzo:
"Watrobki drobiowe (ok. 40 dkg) umyc,
odsaczyc. Obtarzac porzadnie w mace zmieszanej z pieprzem (ma byc szara). Na
patelnie rzucic 5 dkg drobno posiekanej wedliny (byle nie jakis baton
drobiowy, mam na mysli w miare prawdziwa szynke, boczek, bekon...) Na
tluszczu tym (mozna dolac troche oleju) obsmazyc wartobki, na ostrym ogniu,
z dwoch stron. Odlozyc zdjete z patelni watrobki, na patelnie rzucic: albo
pokrajane w plasterki brzoskwinie (najlepiej z puszki albo baaaardzo
dojrzale), albo wypestkowane winogrona pociete na polowki. Owocow ma byc z
10-15 dkg. Pobaziac je w goracym tluszczyku (ogien na pol gwizdka) ze trzy
minuty. Zalac bulionem (1/2 kostki w pol szklanki wody albo pol szklanki
rosolu). Jak pobulka chwile, dowalic z powrotem watrobki. Sos ma zgestniec.
Calosc wykonania zajmuje nie wiecej niz pol godziny, ale... ludzie! co za
smak! Kapituluja najwytrwalsi przeciwnicy watrobki(z wyjatkiem wegetarian)."
> > 2. Brukselka obkladam pieczenie rozmaite - wazne zeby sie piekla a nie
> > dusila. Kiedy przejdzie sosem z mies - pycha! a do niedawna szczerze jej
> > nienawidzilam.
>
> ale to ciagle bedzie mala, obslizgla kapucha ;-pppppp
mala - tak, kapucha - tak, obslizgla - nie :))))
Margola
|