Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!individual.n
et!not-for-mail
From: silvio balconetti <s...@i...invalid>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia,pl.pregierz
Subject: Re: Nowa wersja programu dietetycznego Ananas2_50
Date: Wed, 2 Nov 2016 23:19:45 +0100
Organization: Bunga Bunga Int. Co.
Lines: 44
Message-ID: <e...@m...individual.net>
References: <nvdgm0$vqm$1@usenet.news.interia.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: individual.net 3VLoJ0QvMEHr0j4y5voF6gKQu0bK34D0is+HdLWxx/v26RcsUz
Cancel-Lock: sha1:M46L/xXRYRjpI7GJIMecZxO1o1Q=
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:45.0) Gecko/20100101 Thunderbird/45.4.0
In-Reply-To: <nvdgm0$vqm$1@usenet.news.interia.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374244 pl.pregierz:2179445
Ukryj nagłówki
Am 02.11.2016 um 21:00 schrieb Stokrotka:
> Od kilku dni na mojej stronie ortograficznej dostępna jest nowa wersja
> programu dietetycznego Ananas2_50. Darmowa dla użytkownika prywatnego,
> komercyjna wersja nie istnieje.
> Program jest łatwy w instalacji, nie wymaga rejestracji, kluczy itp., i
> napisany (w zasadzie) w ortografii tradycyjnej.
> http://ortografia.pev.pl/
> I na tej stronie należy wejść w zakładkę "inne".
>
> Program potrafi podliczyć jadłospis, danie lub zakupy w sensie
> zawartości różnych witamin, mikro i makro elementów, oraz tradycyjnych:
> węglowodanów, tłuszczy , białka, kalorii.
> W sumie analizuje ponad 60 substancji, a można dodawać nowe własne
> substancje.
> Wprowadzono wiele danych dla ponad 600 produktów.
>
> W analizie program zestawia podliczone substancje z zapotrzebowaniem
> człowieka.
> Wprowadzono dane o zapotrzebowaniu dla wielu grup ludzi (dzieci,
> kobiety, mężczyźni), i to w zależności od wieku.
>
> W programie są szerokie możliwości wyszukiwania produktów o zadanych
> właściwościach, co do zawartości substancji.
>
Mam nadzieje, ze wraz z rozwojem programu beda pojawiac sie relacje
uzytkownikow oraz ich filmy o odzywianiu dietetycznym.
Proponuje (o ile tego nie ma) wlaczenie do programu rad przy klopotach
kulinarnych. Mam ksiazke, tlumaczenie z angielskiego "How to repair
food", wyszla u nas przed 20 laty, a w USA przed 29 i traktuje o
problemech w kuchni, jak sie czegos potrzebuje, a nie ma, albo cos idzie
nie tak jak chcesz. Np. potrzebujesz maslanki, a jej nie masz. Ryz
rozgotowany, przypalony, zimny, za duzo, nie bialy, nierownomiernie
ugotowany. Smietana stara, trudna do ubicia, skwasniala. Jajka za zimne,
brudne, upadly na ziemie, skorupka wpadla, za malo, zbyt dlugo gotowane,
przylepione do kartonu, przylepiaja sie do trzepaczek, watpliwa jakosc,
zoltko w bialku...
Pozyteczne rady (to nie zart).
--
saluto
SB dr angelologii apokryficznej
------------------------------------
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi,
które ssałeś" (Szczecin).
|