Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate
.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "" <m...@W...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nowy + kotlety bacy
Date: 28 Sep 2003 15:55:19 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 40
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <bl6nga$7s8$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1064757319 15329 192.168.240.245 (28 Sep 2003 13:55:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Sep 2003 13:55:19 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.141.204.163, 213.180.130.13
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174611
Ukryj nagłówki
> Witam grupe! To moj pierwszy post, jakkolwiek podczytywalem już od jakiegos
> czasu. Miło tu u Was! A jak smacznie.... :o) Mniam!
>
> Na wkupne: "kotlety zawijane bacy". Daje slowo, ze "tworczość własna",
> jakkolwiek wcale bym sie nie zdziwil, gdyby przepis byl znany. Bo
> prościutki:
>
> masło (jakies połtorej łyżeczki od herbaty) utrzec z bryndzą owczą (tak ze 3
> łyżki stolowe). 2 małe albo pół dużego oscypka skroić w drobna kosteczke,
> naszatkować trochę koperku, dodać do masy.
>
> Kotlety schabowe (dla tej ilości nadzienia - 6 szt.) rozbić, nałożyć masę,
> starannie zawinąć, spiąć szpileczkami. Obsmażyć na gorącym maśle (w zeszły
> wtorek robiłem na oleju, też było dobrze) ze wszystkich stron, przełożyć do
> rondla, niech dochodzą na malutkim ogniu.
>
> Wersja oszczędnościowa - coś w guście litewskich cepelinów z mięsa
> mielonego. Tylko wtedy "wkład" trzeba uformować w sztabki i zamrozić.
> Łatwiej formować.
>
> Najlepiej moim zdaniem pasują do tego odsmażane ziemniaczki i lekki, jasny
> sosik prawdziwkowy. Byle tylko grzyby (kapelusze - nóżki do suszenia) miały
> swój wygląd, a nie rozdziamgały się :o) Dlatego wybieram raczej drobniejsze
> egzemplarze, nieco większe - przez pół, żadna plasterkowa siekanina.
> Masełko, cebulka, grzybki - sami wiecie. Do zabielenia - kostka sera
> topionego.
>
> Smacznego!
>
> Pozdrowienia - Jasiek
> Janusz Nedoma
>
>
Witaj!Narobiłeś mi takiego smaku, że aż mi ślinka cieknie ! Uwielbiam bryndzę
ale rzadko ją jadam, bo w moim rejonie jest tylko ta ze sklepu. Ten
sosik..... !!! Połączenie chyba wyśmienite. Muszę spróbować to zrobić. pzdr.
Ps. Tylko gdzie tu dostać bryndzę???
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|