Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: Marek Drabik <m...@e...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Noze z WMF.
Date: Tue, 06 Mar 2001 17:58:31 +0100
Organization: Eurozet
Lines: 34
Message-ID: <3...@e...pl>
References: <3...@b...waw.pl>
NNTP-Posting-Host: www.rrm.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news2.ipartners.pl 983897854 83053 157.25.62.10 (6 Mar 2001 16:57:34 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Mar 2001 16:57:34 GMT
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Windows NT 5.0; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46013
Ukryj nagłówki
JuraX wrote:
>
> Witam.
> Pamietam ze okolo rok temu w zimie byla dyskusja na temat nozy ze
> sklepu WMF w warszawie na pl.Zbawiciela.
> Opinie byly na ogol pozytywne.
Poza opiniami o cenie ;)
> Wlasnie mam zamiar zakupic tam noz do pieczywa, i mam pytanie do
> ludzi ktorzy uzywaja takich nozy , jak wytrzymaly probe czasu, czy
> zycie ich negatywnie nie zweryfikowalo,
> czy moze za podobna lub mniejsza cene mozna kupic cos lepszego??
Pewnie tak, bo to straszny szpan. Placisz, jak w przypadku Firmy - sporo
za marketing i "poczucie posiadania" ;)
Solingen pewnie wcale nie jest gorszy.
Moje uwagi :
zalety : dobrze wywazony,bardzo wygodne szerokie ostrze, niezniszczalna
raczka ( ebonit ?), potwornie ostry (zawsze sie nim skalecze ;)
wady : cena, jednak koniecznosc ostrzenia (ostrze czesto, wiec klinga
jest nieco porysowana). Jak na razie dobrze znosi czeste ostrzenie, choc
obawialem sie, czy klinga nie zacznie sie wycierac. Rownoczesnie uzywam
nozy Sheffield ( tez zacna marka) ostrzonych laserowo. Ich sie nie
ostrzy, choc naciecia pilkowe nie zawsze sa skuteczne. Np. pomidory czy
siekanie tylko WMF.
Podsumowujac : jestem zadowolony, ale drugiego jeszcze nie kupilem ;)
Uzywam jakies 2 lata. Chodzi mi teraz po glowie taki japonski z Dukli za
1/3 ceny WMF.
Pozdr, MDR
|