Data: 2006-11-19 15:37:31
Temat: Re: OD...
Od: rAzor <r...@p...gwnie.4rp>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Marsjasz napisał:
> Panslavista napisał(a):
>> From: "lalalala" <l...@l...com>
>> Subject: smacznego
>> Date: 19 listopada 2006 15:18
>>
>> "Ekstrakt koszenili (znany również jako karmin) jest robiony z
>> wysuszonych
>> odwłoków Dactylopius Coccus Costa, małych insektów rodzaju żeńskiego
>> zbieranych w Peru i na Wyspach Kanaryjskich. Insekty te żywią się głównie
>> czerownymi owocami kaktusa i ten kolor z jagód zbiera się w ich
>> odwłokach i
>> niewyklutych larwach. Insekty są zbierane, suszone i mielone na proszek.
>> Potrzeba ich około 70 000 dla wyprodukowania pół kilograma pigmentu
>> karminu,
>> który jest pó?niej używany do barwienia żywno?ci przetwarzanej
>> technologicznie na kolor różowy, czerwony lub fioletowy. Jogurt
>> truskawkowy
>> firmy Dannon (w Polsce znanej jako Danone) bierze swój kolor z karminu,
>> podobnie jak wiele mrożonych lizaków owocowych, cukierków, owocowych
>> farszów
>> do ciast, oraz popularny napoj grejpfrutowy o kolorze różowym marki Ocean
>> Spray. "
>>
>> http://tajnedokumenty.com/MDfrytki.html
>>
>>
>>
> to chyba fajnie ze ten barwnik naturalny...
> czasem jak jestem na stadionie X lecia kupuje od wietnamczykow bardzo
> smaczne chipsy z szaranczy...
> mi tam te Dactylopiusy w ogole nie przeszkadzaja...
> Mars
Tek - pamietam małą medialną burzę z aferą z barwnikiem produkowanym z
chitynowych pancerzyków jakichś robali, dodawanym dla "wzmocnienia"
barwy czegoś co miało być koncentratem pomidorowym. Importowano go
gdzieś z Kaukazu (Gruzja? nie pomnę) Okazało się, (oprócz oszukaństwa z
koncentratem), że barwnik ten powodował uszkodzenia nerek. Nie dam sobie
łba urżnać, ale nieomal jestem pewien, ze chodziło własnie o koszenilę.
--
rAzor
----------------------------------------------------
------------
Z lewicą się nie dyskutuje.
Do lewicy sie strzela w obronie własnej.
|