Strona główna Grupy pl.sci.medycyna [OT] Bywają tu Farmaceuci rozrabiający spirytus? Re: [OT] Bywają tu Farmaceuci rozrabiający spirytus?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: [OT] Bywają tu Farmaceuci rozrabiający spirytus?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.task.gda.pl
!not-for-mail
From: "Jacek" <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: [OT] Bywają tu Farmaceuci rozrabiający spirytus?
Date: Sun, 25 Jul 2010 17:50:28 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl/
Lines: 19
Message-ID: <i2hmg1$87r$1@news.task.gda.pl>
References: <4c4af500$0$19176$65785112@news.neostrada.pl>
<i2gk5k$7av$1@news.task.gda.pl>
<4c4c52ef$0$19181$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: eas195.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.task.gda.pl 1280073026 8443 83.14.122.195 (25 Jul 2010 15:50:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 25 Jul 2010 15:50:26 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <4c4c52ef$0$19181$65785112@news.neostrada.pl>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Importance: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8089.726
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8089.726
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:263701
Ukryj nagłówki

Jako bonus masz tu przepis na "udoskonalacz" czyli, jak zrobić przepalankę
(przepis na 1,2 litra).
Na dnie garnka karmelizujesz ok 2 łyżeczki cukru, tzn. ogrzewasz, aż się
stopi i zbrązowieje. Tutaj możesz sobie poregulować: jak wolisz bardziej
wytrawne smaki, to karmelizujesz na ciemno, a jak słodsze, to na jasno. W
międzyczasie gotujesz odmierzoną ilość wody 0,7 litra. Jak masz niesmaczną
kranówkę, to może być mineralna.
Jak karmel ma dosyć, to zalewasz go szybko wcześniej przegotowaną gorącą
wodą (uwaga, pryska).
Jak trochę przestygnie wlewasz 1/2 l spirytusu i gotowe. Musi się co
najmniej dzień "przegryźć".
Są też odmiany przepalanki - możesz dodać łyżkę lub dwie miodu, albo kilka
ziarenek czarnego pieprzu (pieprz dajesz, jak jest jeszcze dobrze gorąca),
albo miód i pieprz. Po - zależnie od gustu kilku do kilkunastu godzinach
pieprz wywalasz.
Wszystko ma wszakże jedną wadę - trzeba poczekać minimum do jutra z
degustacją, ale warto.
Jacek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.07 Plumke
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Demokracja antyludowa?
Semaglutyd
Czym w uk zastąpić Enterol ?
Robot da Vinci
Re: Serce - które z badań zrobić ?
Taa daam
Leki na zapalenie żołądka
Pacjent na rezonans magnetyczny
NEW US STUDY RESULTS Corona vaccination less effective in children
Kolejki do punktów krwiodawstwa
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6