Data: 2010-07-25 15:50:28
Temat: Re: [OT] Bywają tu Farmaceuci rozrabiający spirytus?
Od: "Jacek" <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jako bonus masz tu przepis na "udoskonalacz" czyli, jak zrobić przepalankę
(przepis na 1,2 litra).
Na dnie garnka karmelizujesz ok 2 łyżeczki cukru, tzn. ogrzewasz, aż się
stopi i zbrązowieje. Tutaj możesz sobie poregulować: jak wolisz bardziej
wytrawne smaki, to karmelizujesz na ciemno, a jak słodsze, to na jasno. W
międzyczasie gotujesz odmierzoną ilość wody 0,7 litra. Jak masz niesmaczną
kranówkę, to może być mineralna.
Jak karmel ma dosyć, to zalewasz go szybko wcześniej przegotowaną gorącą
wodą (uwaga, pryska).
Jak trochę przestygnie wlewasz 1/2 l spirytusu i gotowe. Musi się co
najmniej dzień "przegryźć".
Są też odmiany przepalanki - możesz dodać łyżkę lub dwie miodu, albo kilka
ziarenek czarnego pieprzu (pieprz dajesz, jak jest jeszcze dobrze gorąca),
albo miód i pieprz. Po - zależnie od gustu kilku do kilkunastu godzinach
pieprz wywalasz.
Wszystko ma wszakże jedną wadę - trzeba poczekać minimum do jutra z
degustacją, ale warto.
Jacek
|