Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.task.gda.pl!fu-berlin.de!newsfeed01.sul.t-online.de!newsfeed00.sul.t-on
line.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: OT Witam, on topic-marchewka
Date: Thu, 17 Jan 2002 21:29:48 +0100
Organization: w domu
Lines: 20
Message-ID: <a27c6e$94r$06$1@news.t-online.com>
References: <a26ap8$3gb$1@sunsite.icm.edu.pl>
<6...@n...onet.pl>
<3...@p...onet.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1011299342 06 9371 TkefTDBTStaI2+ 020117 20:29:02
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.6.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92514
Ukryj nagłówki
> A, co by pozostac w tematach kulinarnych to jak zrobic marchewke na
> ostro-kwasno-slodko-slona ( nie surowa! ) ? Jadlam taka ostatnio i za
> nic nie moge odtworzyc smaku, ciagle mi czegos brakuje.
> Na pewno byla zblanszowana, nie rozgotowana na ciapcie, zadnego groszku,
> smak miala lekko slodkawy-to juz samej marchewki zasluga, wiem. Poza tym
> jakby octowy, pieprzny i...nie wiem- brak mi jakiegos skladnika za
> chiny nie wiem czego jeszcze probowac dodac. Co proponujecie? Aha-
> papryka ostra to nie to.
no jak za chiny, to np. marchewkę pokroić w zapałki, albo trochę większe
kawałki i zamarynować w occie (ja biorę z czerwonego wina) z solą i imbirem
(zetrzeć trochę korzenia lub też w zapałeczki, trochę mniejsze). Można
przez noc w lodówce przetrzymać, ale przynajmniej parę godzin powinno stać.
Wypłukać. Potem poddusić na maśle (sklarowanym) i masz gotowe.
Ponieważ nic nie potrafię wylać czy wywalić (jak ta historia z oliwką
sprzed roku), ten ocet zużywam potem do podlewania mięsiwa.
Waldek
|