Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!newsgate.pl
From: z...@o...pl (Monika Zarczuk)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: OT/znowu to samo
Date: 30 Jun 2003 22:27:22 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 51
Message-ID: <0b8101c33f45$f2529ea0$75d91d3e@oemcomputer>
References: <bd926e$pgh$1@atlantis.news.tpi.pl>
<i...@4...com> <3...@n...home.net.pl>
<3...@o...com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1057004842 29365 192.168.240.245 (30 Jun 2003 20:27:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Jun 2003 20:27:22 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Received: from oemcomputer (waw03217117.visp.energis.pl [62.29.217.117]) by
kogut.o2.pl (Postfix) with SMTP id 3BBB72EE8AC for
<p...@n...pl>; Mon, 30 Jun 2003 22:26:44 +0200 (CEST)
X-Received: from oemcomputer (waw03217117.visp.energis.pl [62.29.217.117]) by
kogut.o2.pl (Postfix) with SMTP id 3BBB72EE8AC for
<p...@n...pl>; Mon, 30 Jun 2003 22:26:44 +0200 (CEST)
X-Received: from oemcomputer (waw03217117.visp.energis.pl [62.29.217.117]) by
kogut.o2.pl (Postfix) with SMTP id 3BBB72EE8AC for
<p...@n...pl>; Mon, 30 Jun 2003 22:26:44 +0200 (CEST)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161801
Ukryj nagłówki
Jesteś psychologiem? Wygląda na to, że tak, jeśli nie zawodowym, to
amatorem. Ja sądzę, jako przyszła polonistka też zwróciłam uwagę na tę
tendencję, że to ogólny brak cieplejszych uczuć, wstyd przed wyrażaniem ich
publicznie, czyli jakby zamaskowany sposób przekazywania ciepła i
otrzymywania go. W dzisiejszych czasach, które nie tak łatwo zmienić, więcej
jest przemocy i zła, niż tych pozytywniejszych zjawisk i myślę, że każdy
potrzebuje dużo ciepła, dużo więcej, niż go ma.
M
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, June 26, 2003 1:02 AM
Subject: Re: OT/znowu to samo
>
> > A dlaczego tych przepiskow nie ma jeszcze na grupie - brzmia baardzo
> > interesujaco...
>
> przepis - przepisek - przepisik - przepisiunio
>
>
> Od dawna studiuje zadziwiajaca i coraz bardziej powszechna tendencje
> jezyka polskiego do zdrabniania. Pisalam o tym wielokrotnie, i
> przyrzekalam sobie i innym, ze juz nigdy nie bede, ale nie moge, skreca
> mnie, oj, skreca...
>
> Pytam sie, dlaczego? Skad ta potrzeba zdrabniania?
>
> Zdrobnienia sa pociagnieciem psychologicznym, sluzacym do przymilenia
> tematu, czy nazwy, czy imienia, sluchaczowi. W jakim celu? Czy jest to
> agresja wsteczna, tzw. pasywna? Czy zdrobnienia sa uzywane przez osoby
> niedocenione w celu zwrocenia na siebie uwagi? Czy caly narod czuje sie
> niedoceniony i zagubiony, i stad zdrabnianie tak zyskuje na
> popularnosci? Czy wreszcie jest to nieumiejetnosc pozostawienia
> dziecinstwa poza soba, wieczne ciagniecie niedojrzalosci emocjonalnej w
> dorosly swiat, jakze okrutny i rozczarowujacy?
>
> Zdrabniacze! Zastanowcie sie, zglabcie powody, dla ktorych musicie,
> jakby pchani fobia, zdrabniac dwu-, trzy-, czy nawet czterokrotnie!
>
> Czyzby rzeczywistosc, niezdrobniona, jest nie do przyjecia?
>
> Moze nalezy zmienic rzeczywistosc.
>
> Magdalena Bassett
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|