Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ocet balsamiczny
Date: Thu, 11 May 2006 20:34:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <e40056$798$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <C087C4B5.513D%notujaca@gazeta.pl> <4...@u...de>
<C087C931.5147%notujaca@gazeta.pl> <e3te0f$6d8$1@atlantis.news.tpi.pl>
<C088D842.51A4%notujaca@gazeta.pl> <e3vvgb$r4v$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e3vvk0$5eh$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbq163.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1147372519 7464 83.6.206.163 (11 May 2006 18:35:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 11 May 2006 18:35:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0619-2, 2006-05-11), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268636
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e3vvk0$5eh$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "kasia maruda" <k...@g...pl> wrote in message
> news:e3vvgb$r4v$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:C088D842.51A4%notujaca@gazeta.pl...
>>> kasia maruda napisał(a) 10/05/2006 21:16:
>>>
>>>
>>> A no faktycznie jestem gapa, półka jest w szafce - czyli trzymać w
>> lodówce?
>>> Co prawda temu octowi stanie w szafce raczej nie zaszkodziło, bo
>>> smakował
>>> tak od początku, ale jak już kupię taki dobry to szkoda by było żeby mu
>> się
>>> coś stało :-)
>>>
>>> --
>>> pzdr notująca
>>> krytyk rzeczywistości
>>
>> Gdzieś czytałam, czy słyszałam, ze ocet balsamiczny jak najbardziej może
>> skwaśnieć. Bo przecież nie jest on tak kwaśny jak winny, no i jest w nim
>> miąższ czy tam pulpa z winogron. Osobiście próbowałam kiedyś skwaśniałego
>> octu balsamicznego, bo szkoda mi było wyrzucić. Zjadliwy, ale to nie to.
>>
>> pzdr
>>
>> kasia maruda
>
> Robię ocet w domu. Winny. Czasem potrafi się popsuć, dlatego dodaję trochę
> spirytusowego i buteleczki wypełniam pod korek lub kapsel - kapslownica -
> dobra rzecz...
Linki do kapsli i kapslownicy:
http://www.browamator.pl/
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=pol&session=fd3
2ce6e2261811a49c040ffeffeb90b
http://www.muntons.pl/
Podaję, bo nie wierzę, że ktoś, kto pasjami lubi pichcić nie robi też
przetworów domowych. A butelek na kapsle, niezwrotnych bywa czasem dużo w
domu i są wyrzucane. A ich pojemność w sam raz do przecierów, soczków,
octów, zapraw... I jakże szybko się wykonuje zamykanie...
|