Data: 2000-07-08 04:24:03
Temat: Re: Odp: szukam: kaczka w glinie
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Camille wrote:
>
> Użytkownik Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:3...@n...icm.edu.pl...
> > On Thu, 06 Jul 2000 11:50:42 GMT, Robert Waszkiewicz
> > <r...@e...com.pl> wrote:
> >
> > >jak upiec w ognisku kaczke(kurczaka) w glinie?
> >
> > polecam lekture "Lesia" Chmielewskiej...
>
> W "Lesiu" gęś zmarnowali - z wierzchu była spalona, w środku surowa.
>
> Camille (wielbicielka Chmielewskiej)
Raz w dziecinstwie widzialam, jak pieczono perliczki w glinie w ognisku.
Caly widz polega na tym, ze nie obiera sie pior, tylko patroszy ptaka,
obcina glowe, nogi i konce skrzydel, naciera od wewnatrz sola, a potem
calosc z piorami grubo obmazuje dosc lepka, miekka glina, wygladzajac w
naturalnym kierunku pior. Gdy popiol w ognisku byl taki, jak na
kartofle, to znaczy zarzy sie jeszcze w srodku, ale nie na zewnatrz,
ukladano te gomolki z gliny gleboko w zar, i dlugo, dlugo pieczono w tym
zarze. Wygladalo to po upieczeniu jak podluzna, czarna kula armatnia.
Kucharz walnal w srodek kamieniem, az sie rozlupalo i delikatnie odrywal
kawaly glinianej skorupy razem z piorami. Nie pamietam smaku, ale
pamietam, ile bylo zabawy z obracaniem, i pilnowaniem, i dokladaniem
zaru z innej czesci ogniska, a w koncu zgadnieciem na oko, kiedy gotowe,
no bo jak sprawdzic?
Wiele lat pozniej widzialam amerykanska wersje tego dania. W polnocnym
Idaho, niedaleko Yellowstone, jest magiczny maly kanion, zwany Box
Canyon. Tam kampingowalismy ze znajomymi i jeden z nich robil kurczaka w
ognisku w nastepujacy sposob:
Kurczaka natrzec przyprawami, zawinac w wielokrotne warstwy folii
aluminiowej, piec przy brzegu ogniska, blisko zaru, czesto obracajac,
okolo poltorej godziny. Mozna nadziac przed pieczeniem mieszanka
niedogotowanego ryzu, jablek, rodzynek i ziol, piec dwie godziny. Latwo
sprawdzic, czy mieso miekkie.
Magdalena Bassett
|