Data: 2001-03-02 06:51:37
Temat: Re: Oficjalne Ciasto Bananowe MB
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jutro spróbuję je zrobić i póżniej napiszę co z tego wynikło, ale przepis
brzmi smakowicie.
Pozdrawiam
Basia
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3A9F25D5.E3291D47@west.net...
> Sadzac po dyskusji tu sie toczacej na temat mojego ciasta stwierdzilam,
> ze jest kilka przepisow - ktos musial podac czyjes inne jako moje, albo
> ja wyslalam komus na priva stary przepis.
>
> Wszystkich, ktorym nie wyszlo to ciasto, serdecznie przepraszam. Dla
> wyjasnienia sprawy podaje przepis, ktory ja uzywam, z mojej ksiazki, i
> to chyba wlasnie ten przepis, za ktory dostalam te wszystkie mile slowa.
>
> Ciasto Bananowe Magdaleny Bassett
>
> 110 ml oleju (1/2 cup)
> 110 gr bialego cukru (1/2 cup)
> 110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
> 2 jajka
> 3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
> 260 gr maki (1-3/4 cup)
> 1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
> 1 lyzeczka sody oczyszczanej
> wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
> kilka kropel olejku pomaranczowego
> Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
> keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
> jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
> do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
> minuty. Jesli ubijamy recznym
> mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma
> wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy,
> wymieszac lyzka, przelac do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem
> w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz,
> a orzechy i rodzynki nie opadaja
> na dno.
> A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
> dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo
> sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
> Magdalena Bassett
> (C)Copyright 2001 All rights reserved
|