Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!newsfeed00.su
l.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nx01.
iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neo
strada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <alpine.WNT.2.01.1006141035170.3284@Wnfvrx> <hv58am$k92$1@news.onet.pl>
<ip0wjn3haj4l$.1k912ogrtn14a.dlg@40tude.net> <hv5g6v$bmc$1@news.onet.pl>
Subject: Re: Ogórki kiszone a surówka
Date: Mon, 14 Jun 2010 17:14:11 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Lines: 62
Message-ID: <4c16474a$0$2589$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.229.19
X-Trace: 1276528458 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2589 83.6.229.19:1092
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328483
Ukryj nagłówki
"Bożena" <n...@g...com> wrote in message
news:hv5g6v$bmc$1@news.onet.pl...
> "Ikselka" <> wrote in message
> news:ip0wjn3haj4l$.1k912ogrtn14a.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 14 Jun 2010 14:46:15 +0200, Bożena napisał(a):
>>> Za SJP: surówka - "potrawa z surowych warzyw lub owoców". Poza tym
>>> surówka
>>> raczej ma w sobie więcej niz jeden składnik.
>>
>> Mówisz o sałatce. Nie istnieje sałatka jednoskładnikowa, ale surówka i
>> owszem. Surówka może być jednoskladnikowa lub może być tzw sałatką
>> surówkową.
>
> Nie, mówiłam o znaczeniu, które podaje SJP:
> - surówka - http://sjp.pwn.pl/slownik/2525402/
> - sałatka - http://sjp.pwn.pl/slownik/2518974/sa%C5%82atka
>
> Wracając do ilości składników. Surówka jednoskladnikowa mimo wszystko
> jednak zazwyczaj zawiera jakieś przyprawy, olej, ocet itp., więc ta
> "jednoskładnikowość" jest raczej dość naciągana i bardzo umowna.
> W przypadku ogórków kiszonych nie mamy żadnych dodatków, które byśmy
> dodawały podczas krojenia ich np. na ćwiartki czy też podawania w całości.
>
>>> Ogórki kiszone surowe nie są,
>>
>> No są - przecież nie są gotowane, tylko ukiszone. Kiszenie to metoda na
>> przedłużenie trwałości surowych warzyw z utrzymaniem ich waloró
>> witaminowych i mineralnych. Popularne dziś kiszonki dla bydła są właśnie
>> dlatego tak wartościowe, że zachowują właściwości surowizny.
>
> Wcale niekoniecznie trzeba coś poddać obróbce cieplnej, aby to coś nie
> było surowe. Właśnie dzięki kiszeniu ogórki przestają być surowe, mimo że
> dalej oczywiście mają mnóstwo witamin itp., kóre mogłyby zniknąć podczas
> np. obróbki cieplnej.
> Może my w różny sposób definiujemy "surowość"? Dla mnie produkt jest
> surowy, gdy nie został poddany żadnej obróbce tzn. wszystko, co jest
> kiszone, marynowane lub w jakiś sposób poddane obróbce cieplnej, już nie
> jest surowe.
>
>>> i oprócz samych ogórków na talerzu też nic nie ma, więc raczej
>>> nazwałabym to
>>> "dodatek", a nie "surówka" czy "sałatka".
>>>
>>> Bożena.
>>
>> A czemu nie po prostu "ogórki kiszone"?
>
> Ponieważ rozmawiamy o grupach potraw, a nie o nazwie konkretnetnej
> potrawy, czyli o tym, do jakiej grupy potraw można odnieść zwykłe "gołe"
> ogórki kiszone.
>
> Bożena.
Jako samodzielne danie (i półprodukt jednocześnie) pod nazwą ogórek
kiszony.
Sałatka z ogórków kiszonych - ogórki pokrojone w plasterki, ich połówki,
ćwiartki lub kostkę, także starte na dużych oczkach, cebula pokrojona w
kostkę lub jak kto lubi, lekko posypać cukrem, pieprzem, pokropić olejem.
Opcje - np. kostka z jabłka. Posypać zieloną czubrycą.
|