Data: 2003-04-01 09:26:49
Temat: Re: Oleje ...
Od: "adal" <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:3E8850C2.4FEE9639@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
> AJA wrote:
> > Witam wszystkich.
> > Bylem ostatnio w markecie kupic olej i chcialem taki jak zawsze tani i
> > dobry. Jaki olej do czego sie nadaje.
>
> generalnie na zimno najlepsze sa zimnotloczone, oliwa z oliwek extra
> vergine (ale one zdecydowanie nie sa najtansze, hi hi).
Tez sie wlacze,
pelna nazwa "prawdziwego" pierwszego tloczenia na zimno: "extra vergine
olive oil" (wg informacji rodowitego Wlocha), a niedawno slyszalem w radio,
ze olej z pestek winogron nalezy uzywac tylko na zimno, BRON BOZE do
smazenia!
Zaczynam miec metlik w glowie i nie wiem komu wierzyc? Jak dotad smazylem
na tym oleju, bo tesciowa tak mnie "uswiadomila" - zaraz, chyba..., ze ma
jakies plany?! Nie... fajna z niej babka i super gotuje, to nie moze byc
taka perfidna zeby ziecia pomalu pdtruwac - zreszta coreczka i wnuczki
jakby w tej samej stolowce...;-)
Moze trzeba wrocic do smalcu?
A swoja droga to jeszcze niedawno nie mozna bylo jesc jajek, a teraz
prosze: jedno dziennie nalezy!
|