Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Oleje ...
Date: Tue, 01 Apr 2003 12:34:41 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 28
Message-ID: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
References: <b68s2q$3dc$1@inews.gazeta.pl> <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
<b6a27m$9bl$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: qa74.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1049192932 10046 80.50.61.74 (1 Apr 2003 10:28:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Apr 2003 10:28:52 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
X-User: patrycccja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151396
Ukryj nagłówki
rena wrote:
> > - najlepszy okazal sie bezwarunkowo o.kujawski (ocena wyrozniajaca).
> > smakowity dostal b.dobra. kama i baretk dobra+. brolio i olek
>
> czyli te do smazenia? mi ktos kiedys napisal, ze tylko olej z pestek
> winogron...a on jest duzo drozszy, niz kujawski np....duzo nie smaze, ale
> wolalabym dobrze i tanio...
do smazenia, tak jak pisalam dalej, tez sie nadaje - wiec bez obaw zamiast
winogronowego mozesz uzywac kujawskiego. ocena natomiast jest bardziej
zlozona. przeprowadzono badania chemiczne (m.in. badano liczbe kwasowa i
nadtlenkowa, zawartosc metali szkodliwych dla zdrowia, sklad kwasow
tluszczowych) oraz oceniano wrazenia sensoryczne (smak, zapach,
konsystencje i barwe). ocena koncowa jest wypadkowa z tych dwoch ocen.
tylko kujawski dostal wyrozniajaca z "wrazen sensorycznych" ze tak
niegramatycznie napisze :) natomiast z chemicznych dostal bardzo dobra -
tak samo jak smakowity, floriol i kama.
mam nadzieje ze to cie usatysfakcjonuje.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|