Data: 2000-12-11 20:32:58
Temat: Re: Oliwa czy olej?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik MaGosia <m...@b...wroc.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:90tkl9$6o4$...@o...biskupin.wroc.pl...
> PRZEDEWSZYSTKIM !!!!!!!!!!! ani oliwa ani olej nie maja cholesterolu!
> tylko tłuszcze zwierzęce maja w swoim składzie cholesterol a roślinne nie
> mają prawa i nie ma siły żeby miały !!!!!!!!!!!!!
Jesteś tego pewna?
1. Tłuszcze nasycone. Każdy tłuszcz, bez względu na jego rodzaj, składa się
z kwasów tłuszczowych połączonych w łańcuchy i związanych z glicerolem. W
tłuszczach nasyconych, nazywanych także uwodorowanymi, atom wodoru zastępuje
podwójne wiązanie między atomami węgla. Tłuszcze te są twarde w
temperaturze pokojowej. Znajdują się w tłuszczu zwierzęcym i mleku.
Olej palmowy i kokosowy to także tłuszcze nasycone, chociaż w temperaturze
pokojowej mają konsystencję płynną. Omawiane tłuszcze nasycone podnoszą
poziom cholesterolu we krwi w większym stopniu, niż czyni to czysty
cholesterol spożywany w pożywieniu, ponieważ wątroba przetwarza te tłuszcze
w cholesterol.
2. Tłuszcze nienasycone. Są to tłuszcze tego samego typu, jak występujące w
oliwie i oleju arachidowym; w temperaturze pokojowej mają konsystencję
płynną i pozostają miękkie po umieszczeniu w lodówce. Większość z nich nie
podnosi poziomu cholesterolu we krwi i w związku z tym powinny być
preferowane w diecie osób w podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Jeśli brak jest atomu wodoru pomiędzy dwoma sąsiadującymi atomami węgla,
tworzą się w tych miejscach stabilne wiązania podwójne. Kwasy tłuszczowe z
jednym podwójnym wiązaniem nazwano jednonienasycone, zaś te z dwoma lub
większą ilością wiązań podwójnych - wielonienasycone. Oba wymienione
rodzaje tłuszczów powinny być preferowane w diecie, zamiast tłuszczów
nasyconych.
3. Cholesterol = jednemu żółtku jajka kurzego.
Spostrzeżenia na temat roli podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi na
stan naszego zdrowia = temu, że nie tylko wysoki poziom cholesterolu ale i
zbyt niski poziom cholesterolu ma także niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Częstość zgonów wyraźnie zwiększa się u osób z wysokim poziomem cholesterolu
we krwi (powyżej 240mg%), wyniki ostatnich badań wykazują, że bardzo niski
poziom cholesterolu (poniżej 160 mg%) zwiększa ryzyko krwawienia
wewnątrzczaszkowego, raka wątroby, nienowotworowych chorób płuc a nawet
samobójstwa i alkoholizmu! Nikt nie wie, jak interpretować przedstawione
fakty. Jedzcie to, co dotychczas, jeśli poziom cholesterolu jest
prawidłowy; ograniczcie spożycie cholesterolu w diecie, jeśli we krwi jest
go za dużo. Jeśli wasz poziom cholestreolu we krwi jest bardzo niski, nie
mam na to rady, z wyjątkiem takiej, abyście się upewnili, że nie jest on
wykładnikiem choroby lub nieprawidłowej diety.
> A po drugie najlepsza oliwa to taka którą uzyskuje się z tłoczenia na
> zimno - rzecz jasna z pierwszego tłoczenia!
To prawda.
> Ja cały czas smażę na oliwie z oliwek i jestem bardzo zadowolona i czuję
się
> wspaniale!
> pozdrawiam i smacznego
jw. Jerzy
PS
Ile masz lat?
Pijesz czerwone wino do każdego posiłku?
Czy genetycznie jesteś dostosowana do takiej diety?
|