Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Omega-3 Re: Omega-3

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Omega-3

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.neostrada.pl!a
tlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia,pl.sci.medycyna
Subject: Re: Omega-3
Date: Tue, 10 Feb 2009 13:33:11 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 128
Message-ID: <gmrsmp$hkd$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <iIPjl.16364$1Z5.8347@newsfe10.iad>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1234269722 18061 83.15.147.162 (10 Feb 2009
12:42:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Feb 2009 12:42:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3350
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320124 pl.sci.medycyna:254105
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Ewa J" <e...@g...pl> napisał w wiadomości
news:iIPjl.16364$1Z5.8347@newsfe10.iad...
> Ktory olej ma najwiecej Omega-3?
>
> z oliwek
> z nasion winogron
> z rzepaku
> ze slonecznika
> z orzechow wloskich
> z orzeszkow ziemnych
> olej kokosowy
>
> Sa jeszcze jakies inne oleje jadalne? Nic mi wiecej nie przychodzi do
> glowy.

Gdzie znajdują się wspomniane omega - 3 WNKT?

Głównym ich źródłem są oleje rybne i roślinne (sojowy, rzepakowy, z
siemienia lnianego), ale też tłuste ryby morskie: halibut, makrela, śledź,
łosoś oraz rośliny strączkowe (soja, fasola), orzechy włoskie, siemię
lniane, pory.


Spożywanie większej ilości ryb jest jedną z możliwości poprawy sposobu
żywienia. Badania naukowe wskazują na ważne znaczenie zdrowotne pewnych
składników odżywczych występujących w rybach. Ryby, zwłaszcza morskie, są
głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z
grupy omega-3. Stosunkowo dużą ilość kwasów omega-3 zawiera łosoś, tuńczyk
oraz sardynki i skorupiaki. Dlatego naukowcy nie mają wątpliwości -
powinniśmy znacznie zwiększyć udział kwasów omega-3 w diecie poprzez
częstsze spożywanie owoców morza i ryb.

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w gramach na 100g produktu

Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony
1.8

Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu
1.7

Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu
1.4

Śledź atlantycki, marynowany
1.2

Makrela atlantycka, smażona, wędzona
1.0

Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony
1.0

Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony
0.7

Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony
0.7

Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona
0.4

Halibut smażony, wędzony
0.4

Łupacz smażony, wędzony
0.2

Dorsz atlantycki, smażony, wędzony
0.1

Małże błękitne, gotowane, parowane
0.7

Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone
0.5

Muszle gotowane, suszone, gatunek mieszany
0.3

Małże gotowane, parowane, mieszane gatunki
0.2

Krewetki parowane, mieszane gatunki
0.3



Porównanie wartości odżywczej ryb i mięsa

Ryby i skorupiaki zawierają mało tłuszczu ale są doskonałym źródłem białka.
Porcja 100g większości jadalnych ryb i skorupiaków dostarcza około 20 g
białka, czyli jedną trzecią dziennej zalecanej dawki spożycia białka dla
osób dorosłych. Białko ryb, o wysokiej wartości odżywczej, zawiera dużo
niezbędnych aminokwasów egzogennych. Jest ono łatwostrawne i przyswajalne
przez organizm ludzki w każdym wieku. Owoce morza na ogół zawierają tyle
samo białka co mięso wołowe, drobiowe czy wieprzowe a jednocześnie mają
mniejszą zawartość tłuszczu i cholesterolu. Ryby należą do produktów
niskokalorycznych i mogą być z powodzeniem uwzględniane w diecie osób z
nadwagą lub schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

Zawartość tłuszczu w mięsie ryb zależy od rodzaju ryb i pory roku.
Skorupiaki i białe ryby zawierają poniżej 5% tłuszczu (krewetki, homary,
małże, kałamarnice, łupacz, dorsz, płastuga, sola). Bardziej tłuste ryby
zawierają przeciętnie 5 -25% tłuszczu (sardynki i tuńczyk 5-10%; śledź
wędzony, sardela, makrela, łosoś 10-20%) a najwięcej węgorz - 25%. W skład
tłuszczu rybiego wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe a
zwłaszcza niezwykle cenne dla naszego organizmu, pomocne w profilaktyce i
leczeniu wielu chorób, kwasy tłuszczowe omega-3. Ryby i owoce morza to nie
tylko źródło wartościowego białka i tłuszczu, ale także skarbnica wielu
cennych substancji mineralnych, takich jak żelazo, cynk i wapń (największe
ilości wapnia zawierają drobnoościste ryby z puszki). Wiele badań wskazuje,
że przeciętna dieta Europejczyka jest deficytowa w kwasy tłuszczowe omega-3.
Prostym sposobem poprawy tego niekorzystnego stanu jest znacznie częstsze
spożycie ryb, zwłaszcza morskich. Wzbogacenie diety w ryby i owoce morza nie
jest zadaniem trudnym. Należy po prostu co najmniej dwa razy w tygodniu
zastąpić jeden albo więcej rodzajów białka zwierzęcego białkiem ryb.

Podano za:

http://www.eufic.org/article/pl/4/9/artid/65/



Google Twoim przyjacielem hehehe



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.02 Saulo
10.02 tomek wilicki
10.02 Aicha
10.02 Ikselka
10.02 jadrys
10.02 Jan Werbiński
12.02 Arek
12.02 Misiek
12.02 Arek
12.02 Aicha
12.02 lemonka
12.02 Arek
12.02 Daniel Stalica
12.02 tomek wilicki
12.02 tomek wilicki
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6