Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Omega-3

Grupy

Szukaj w grupach

 

Omega-3

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 81


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2009-02-12 15:33:05

Temat: Re: Omega-3
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 12 Feb 2009 06:43:15 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):

> On 12 Lut, 15:16, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Thu, 12 Feb 2009 12:49:33 +0100, tomek wilicki napisał(a):
>>
>>> lemonka wrote:
>>
>>>> Tak,  bo to nie ten cholesterol dostarczony z zewnątrz jest szkodliwy,
>>>> tylko ten wyprodukowany przez organizm. Ale, żeby było śmiesznie, ilość
>>>> wyprodukowanego przez organizm własnego cholesterolu odpowiada ilości
>>>> dostarczonego do organizmu z zewnątrz.
>>
>>> poczytaj coś mądrego, np "china study" - i przestań wygadywać głupoty rodem
>>> z "pani domu", bo jeszcze krzywdę komuś zrobisz.
>>
>> Dokładnie.
>> Są ludzie, którzy mogą jeść np jaja cały tydzień i nie zwiększy im się
>> poziom cholesterolu. A są tacy, co zjedzą ich trochę i od razu im skacze.
>> To skłonność indywidualna.
>
> He...he, to mi przypomina wynajmowanie aŁtorytetów od wyższości kawy
> nad herbatą i vicek versaci...
> W zasadzie organizm (poza umem - wyłączeniem tegoż) wie, co mu
> smakuje. Pracując kiedyś w Fotonie w chemii, w domu żarłem sól, w dwa
> lata później okazalo się, ze na tę chemię jedyną odtrutką była wlaśnie
> sól, ale nerki mi skopała (i tu masz odpowiedź na zapytanie (zadane w
> twojej przytomności) o oddawanie organów dzieciom (a la Saleta) - nie
> mam nic do oddania, po za moim życiem...

Apetyt na sól jest sygnałem zaburzeń nerkowych.

Lubię jeść słono, ale kiedy tylko moge, pilnuję się i unikam dosalania,
przesalania - odczuwanie smaku wyostrza się w miarę obniżania ilości
dostarczanej substancji (soli, cukru też)... Kiedy piłam słodzoną herbatę,
w końcu i 5 łyżeczek cukru na szklankę było za mało, a teraz odzwyczaiłam
się od cukru i pół łyżeczki w moim odczuciu daje ulepek :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2009-02-12 15:43:54

Temat: Re: Omega-3
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 12 Lut, 16:33, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Thu, 12 Feb 2009 06:43:15 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
>
>
>
>
>
> > On 12 Lut, 15:16, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> >> Dnia Thu, 12 Feb 2009 12:49:33 +0100, tomek wilicki napisał(a):
>
> >>> lemonka wrote:
>
> >>>> Tak,  bo to nie ten cholesterol dostarczony z zewnątrz jest szkodliwy,
> >>>> tylko ten wyprodukowany przez organizm. Ale, żeby było śmiesznie, ilość
> >>>> wyprodukowanego przez organizm własnego cholesterolu odpowiada ilości
> >>>> dostarczonego do organizmu z zewnątrz.
>
> >>> poczytaj coś mądrego, np "china study" - i przestań wygadywać głupoty rodem
> >>> z "pani domu", bo jeszcze krzywdę komuś zrobisz.
>
> >> Dokładnie.
> >> Są ludzie, którzy mogą jeść np jaja cały tydzień i nie zwiększy im się
> >> poziom cholesterolu. A są tacy, co zjedzą ich trochę i od razu im skacze.
> >> To skłonność indywidualna.
>
> > He...he, to mi przypomina wynajmowanie aŁtorytetów od wyższości kawy
> > nad herbatą i vicek versaci...
> > W zasadzie organizm (poza umem - wyłączeniem tegoż) wie, co mu
> > smakuje. Pracując kiedyś w Fotonie w chemii, w domu żarłem sól, w dwa
> > lata później okazalo się, ze na tę chemię jedyną odtrutką była wlaśnie
> > sól, ale nerki mi skopała (i tu masz odpowiedź na zapytanie (zadane w
> > twojej przytomności) o oddawanie organów dzieciom (a la  Saleta) - nie
> > mam nic do oddania, po za moim życiem...
>
> Apetyt na sól jest sygnałem zaburzeń nerkowych.
>
> Lubię jeść słono, ale kiedy tylko moge, pilnuję się i unikam dosalania,
> przesalania - odczuwanie smaku wyostrza się w miarę obniżania ilości
> dostarczanej substancji (soli, cukru też)... Kiedy piłam słodzoną herbatę,
> w końcu i 5 łyżeczek cukru na szklankę było za mało, a teraz odzwyczaiłam
> się od cukru i pół łyżeczki w moim odczuciu daje ulepek :-)- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -

Ja błyskawicznie reaguję zwyżką ciśnienia na sód - także glutoaminian
sodu, więc nie używam, a takim przypadku tylko alkohol mi zwiększa
ciśnienie i ewentualnie kobieta - oba przypadki dopuszczalne...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2009-02-12 17:27:34

Temat: Re: Omega-3
Od: "Arek" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał
>
> Żyjemy coraz zdrowiej i dłużej!!!
>
Ze coraz dluzej to fakt, ale czy coraz zdrowiej??
Po prostu nauczylismy sie lepiej podtrzymywac przy zyciu chory organizm.

--
Arek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2009-02-15 19:15:49

Temat: Omega-3
Od: "Basia" <b...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Arek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gn0vbu$43t$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał



> Pozostale oleje maja ten stosunek wiekszy
>
> Oliwa z oliwek 12:1
> Ale poniewaz zadnym z olei nie zalewamy sie do pelna to ja preferuje z
> Oliwek.
>
> --
> Arek
***************************
A co myślicie o oleju z pestek winogron?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2009-02-15 19:45:06

Temat: Re: Omega-3
Od: "Saulo" <s...@l...po> szukaj wiadomości tego autora

Basia<b...@f...pl>
news:gn9pkt$l0o$1@achot.icm.edu.pl

[...]
> A co myślicie o oleju z pestek winogron?

Smaczny i delikatny a reszta cech średnio mnie interesuje :)

Saulo

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2009-02-15 20:49:51

Temat: Re: Omega-3
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 15 Feb 2009 20:45:06 +0100, Saulo napisał(a):

> Basia<b...@f...pl>
> news:gn9pkt$l0o$1@achot.icm.edu.pl
>
> [...]
>> A co myślicie o oleju z pestek winogron?
>
> Smaczny i delikatny a reszta cech średnio mnie interesuje :)
>
> Saulo

Popieram, z doświadczenia :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2009-02-15 21:21:49

Temat: Re: Omega-3
Od: Daniel Stalica <d...@s...info> szukaj wiadomości tego autora

Basia pisze:

> A co myślicie o oleju z pestek winogron?
>
>

Bardzo niekorzystny stosunek omega 3 do 6. Nie używać :D

--
Blog: http://blog.stalica.info

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2009-02-15 23:12:17

Temat: Re: Omega-3
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 15 Feb 2009 22:21:49 +0100, Daniel Stalica napisał(a):

> Basia pisze:
>
>> A co myślicie o oleju z pestek winogron?
>>
>>
>
> Bardzo niekorzystny stosunek omega 3 do 6. Nie używać :D

Chromolę to. Lubię i używam :-)
Skoro już wyzbyłam się smalcu - czego jeszcze mam się wyzbyć? Całej
przyjemności jedzenia???
;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2009-02-16 00:31:03

Temat: Re: Omega-3
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Lut, 00:12, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Sun, 15 Feb 2009 22:21:49 +0100, Daniel Stalica napisał(a):
>
> > Basia pisze:
>
> >> A co myślicie o oleju z pestek winogron?
>
> > Bardzo niekorzystny stosunek omega 3 do 6. Nie używać :D
>
> Chromolę to. Lubię i używam :-)
> Skoro już wyzbyłam się smalcu - czego jeszcze mam się wyzbyć? Całej
> przyjemności jedzenia???
> ;-)

Nie lubisz smalcu z cebulą na chlebie? Taką surową jak i wysmażoną?
Pychotka - gdy samemu zrobić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2009-02-16 09:19:58

Temat: Re: Omega-3
Od: "Arek" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał

> Skoro już wyzbyłam się smalcu - czego jeszcze mam się wyzbyć? Całej
> przyjemności jedzenia???

Moze niepotrzebnie wyzbylas sie smalcu bo do smazenia nadaje sie duzo lepiej
niz kazdy olej czy oliwa.

--
Arek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7 ... 9


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

OBIAD (BEZ ZUPY)...
KOMBUCHA
Szybkowar
Re: Hurrit vituttaa
Re: wyp...[cenzura]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »