Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Opienki
Date: Tue, 14 Nov 2000 13:18:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 29
Message-ID: <8urajn$n5h$1@news.tpi.pl>
References: <8ur9bu$php$1@nnrp1.deja.com>
Reply-To: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.89.158
X-Trace: news.tpi.pl 974204343 23729 213.25.89.158 (14 Nov 2000 12:19:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Nov 2000 12:19:03 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37258
Ukryj nagłówki
Użytkownik <d...@m...com> napisał:
> Czy ktos z Was zna i moglby sie
podzielic przepisem na opienki?
> Maz wlasnie kosi w lesie wieksze mnostwo tychze, zaraz mi przywiezie i
> zastanawiam sie, co z nimi zrobic.
> Ostatnia partie po prostu podsmazylam z cebulka i zamrozilam, ale moze
> znacie cos ciekawszego?
No to będziesz miała dużo roboty dzisiaj wieczorem!
Najpyszniejsze są pierogi z opieńkami...
Trzeba je ugotować, w lekko osolonej wodzie odcedzić, zmielić przez maszynkę
dodać do przesmażonej cebulki i przesmażyć chwilę dalej trochę jeszcze soli
i pieprzu do smaku, dobić jajeczko wymieszać i już masz nadzienie do
pierogów...
Możesz zamrażać ugotowane pierogi, jeśli jest ich dużo, potem idealnie
wyjmuje się taką mrożonkę i tylko moment w piekarniku, na patelni lub w
mikrofalówce i masz mniam kolację a nawet obiad...
Możesz też zapasteryzować same grzyby - jeszcze bez cebuli... Tylko pamiętaj
to się robi trzykrotnie w kolejnych dniach...
No i cześć możesz oczywiście zamarynować... będą mniam...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|