Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.nask.pl!uw.edu.pl
!newsgate.cistron.nl!skynet.be!newsfeed.skycache.com!Cidera!nntp.abs.net!news.m
axwell.syr.edu!nntp2.deja.com!nnrp1.deja.com!not-for-mail
From: d...@m...com
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Opienki
Date: Wed, 15 Nov 2000 10:17:51 GMT
Organization: Deja.com - Before you buy.
Lines: 50
Message-ID: <8utnsd$quk$1@nnrp1.deja.com>
References: <8ur9bu$php$1@nnrp1.deja.com> <8urajn$n5h$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.17.82.92
X-Article-Creation-Date: Wed Nov 15 10:17:51 2000 GMT
X-Http-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; Win 9x 4.90; Cable
Wanadoo) WebWasher 2.2.1
X-Http-Proxy: 1.0 x59.deja.com:80 (Squid/1.1.22) for client 213.17.82.92
X-MyDeja-Info: XMYDJUIDdaga_jurek
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37310
Ukryj nagłówki
In article <8urajn$n5h$1@news.tpi.pl>,
"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> wrote:
>
> Użytkownik <d...@m...com> napisał:
> > Czy ktos z Was zna i moglby sie
> podzielic przepisem na opienki?
>
> > Maz wlasnie kosi w lesie wieksze mnostwo tychze, zaraz mi
przywiezie i
> > zastanawiam sie, co z nimi zrobic.
> > Ostatnia partie po prostu podsmazylam z cebulka i zamrozilam, ale
moze
> > znacie cos ciekawszego?
>
> No to będziesz miała dużo roboty dzisiaj wieczorem!
> Najpyszniejsze są pierogi z opieńkami...
> Trzeba je ugotować, w lekko osolonej wodzie odcedzić, zmielić przez
maszynkę
> dodać do przesmażonej cebulki i przesmażyć chwilę dalej trochę
jeszcze soli
> i pieprzu do smaku, dobić jajeczko wymieszać i już masz nadzienie do
> pierogów...
> Możesz zamrażać ugotowane pierogi, jeśli jest ich dużo, potem idealnie
> wyjmuje się taką mrożonkę i tylko moment w piekarniku, na patelni lub
w
> mikrofalówce i masz mniam kolację a nawet obiad...
> Możesz też zapasteryzować same grzyby - jeszcze bez cebuli... Tylko
pamiętaj
> to się robi trzykrotnie w kolejnych dniach...
> No i cześć możesz oczywiście zamarynować... będą mniam...
Dziękuję.
Część zrobiłam w occie, a część - w postaci farszu na przyszłe
pierogi :-) - mrozi się w zamrażarce.
Tego pasteryzowania trochę się boję bo nigdy tego nie robiłam.
Wystarczy zagotować w słoikach?
Możesz podać dokładniejszy przepis? Czy słoiki podczas gotowania muszą
być całkiem zanurzone w wodzie? Ile czasu można przechowywać takie
grzyby (czy też inne pasteryzowane warzywa/owoce)?
Pozdrawiam,
Dagmara
--
http://home.wanadoo.nl/afanas
Sent via Deja.com http://www.deja.com/
Before you buy.
|