Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Opienki
Date: Wed, 15 Nov 2000 11:54:03 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <8utq12$jp3$1@news.tpi.pl>
References: <8ur9bu$php$1@nnrp1.deja.com> <8urajn$n5h$1@news.tpi.pl>
<8utnsd$quk$1@nnrp1.deja.com>
Reply-To: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.89.158
X-Trace: news.tpi.pl 974285666 20259 213.25.89.158 (15 Nov 2000 10:54:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Nov 2000 10:54:26 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37314
Ukryj nagłówki
Użytkownik <d...@m...com> napisał...
> Dziękuję.
> Część zrobiłam w occie, a część - w postaci farszu na przyszłe
> pierogi :-) - mrozi się w zamrażarce.
> Tego pasteryzowania trochę się boję bo nigdy tego nie robiłam.
> Wystarczy zagotować w słoikach?
> Możesz podać dokładniejszy przepis? Czy słoiki podczas gotowania muszą
> być całkiem zanurzone w wodzie? Ile czasu można przechowywać takie
> grzyby (czy też inne pasteryzowane warzywa/owoce)?
Bierzesz słoik typu twist lub weck... Wkładasz ugotowane i zmielone
grzybki...
Zamykasz odpowiednio gumką, pokrywką i sprężynką lub nakrętką...
Co dalej?...
Powiem Ci jak ja to zawsze robiłam i mam nadzieję, że jest to zgodne ze
sztuką...
Słoiki podczas dotowania muszą być całe zanurzone w wodzie...
Litrowy słoik gotujesz około pół godziny od zawrzenia...
Trzeba popatrzeć, czy się dobrze słoiki zamykają...
Z wecka powinny uchodzić cały czas drobne bąbelki a z twista takie dość
grube...
W drugim i trzecim gotowaniu mogą nie uchodzić wcale...
No właśnie jeszcze o kolejnych gotowaniach...
Gotujesz raz, studzisz... czekasz dobę i czynność powtarzasz, i potem
jeszcze raz...
Czy już jest jaśniej? Nie wiem... Mam wrażenie, że strasznie zagmatwałam...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|